Klassiske kønsroller lukker kvinderne ude af hjørnekontoret

Andelen af kvinder i topposter i Danmark er lav, fordi kvinder stadig i langt højere grad end mænd har flere afbrydelser i deres karriere.

Kvinderne har for længst overhalet mændene i uddannelsessystemet, men det er ikke nok, mener professor Nina Smith. Fold sammen
Læs mere
Foto: Annelene Petersen

Der kommer ikke flere kvinder til tops i det danske erhvervsliv, så længe Danmark holder fast i traditionelle kønsroller, hvor kvinderne går hjemme og passer børn, mens mændene er på arbejde. Sådan siger Nina Smith, der er professor på Aarhus Universitet, og som forsker i netop andelen af kvinder i topposter i dansk erhvervsliv.

»Man skal have den relevante uddannelse og den relevante karriere for at komme til tops. Det er der også mange kvinder, der har, men vi må bare erkende, at det stadig er kvinderne, som føder børnene, tager den lange barselsorlov og har meget større afbrydelser i deres karriere. Mænd har meget mindre afbrud i deres karriere, og det er typisk det, som kvalificerer dem til at komme ind på direktionsgangene og i bestyrelseslokalerne,« siger hun.

Ifølge Nina Smith sker der ikke nogen stor ændring i antallet af kvinder i de danske hjørnekontorer, selv om langt flere kvinder end mænd tager lange videregående uddannelser.

»Kvinderne har for længst overhalet mændene i uddannelsessystemet. Men det er ikke tilstrækkeligt at have en lang uddannelse, man skal også have et bestemt karriere-forløb. Så længe det er kvinderne, der i langt højere grad end mændene passer børnene og tager barselsorlov, så vil det her mønster fortsætte,« siger hun.

I et forskningsprojekt fra i år har blandt andre Nina Smith fastslået, at der rent faktisk er kommet flere kvinder til tops, og at udviklingen viser, at der kommer flere og flere kvinder ind på direktionsgangene. Men andelen af kvinder er stadig lav, og udviklingen går langsomt. Kigger man til gengæld mod det sydlige Europa, er tendensen anderledes.

»I nogle af de sydeuropæiske lande vælger en del kvinder ikke at få børn, og så kan de sådan set godt komme til tops. Så skal de ikke rende derhjemme og passe syge børn hele tiden, for de har jo ikke nogen børn,« siger Nina Smith.