Klare aftaler er nødvendige i ledelse af frivillige

Forventningsafstemning er altafgørende, når man leder frivillige.

Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere

Jesper, der driver en patientforening, var i sidste uges dilemma på business.dk i tvivl om, hvorvidt han kan bede sine frivillige om at lægge en større indsats i forbindelse med et stort event. De frivillige lever ikke op til Jespers forventninger, men han er også klar over, at de ikke får løn for deres arbejde.

Ifølge ledelsesrådgiver hos Lederne Helle Bruun Madsen er ledelse af frivillige altid en svær balancekunst.

»På den ene side har man indgået en aftale med den frivillige, når de starter med at være tilknyttet ens forening eller projekt, hvor de forpligter sig i en eller anden grad til at udføre et stykke arbejde. På den anden side er man begrænset af, at man ikke kan bruge for eksempel løn som incitament til at få de frivillige til at arbejde mere. Derfor er klare aftaler og forventningsafstemning om frivillig-jobbets indhold og omfang helt afgørende, når lederen indgår samarbejdet med de frivillige«, siger Helle Bruun Madsen.

Hun mener dog godt, at Jesper kan bede dem om at lægge flere timer.

»Han kan appellere til, at de arbejder mere op til det store event, men han kan ikke kræve det. Og når nu han har erfaret, at de har brug for flere hænder, bør han også gå i gang med at rekruttere flere frivillige, så han undgår, at de nuværende frivillige føler, at kravene til dem er for store«, siger ledelsesrådgiveren, som dermed peger på løsning nummer tre.

Samtidig gør hun opmærksom på, at lederen bør kigge på, om der findes andre måder at belønne de frivillige på.

»Det er vigtigt for frivillige at føle sig anerkendt for deres arbejde, så Jesper kan måske finde en måde at motivere og eventuelt fejre dem på. Holde en fest, invitere på middag eller i biografen. Men allerførst bør han snakke med hver enkelt frivillig og finde ud af, hvilke typer opgaver, som de synes er mest interessante og udviklende og sørge for, at de får mulighed for at beskæftige sig med netop det«, siger Helle Bruun Madsen.