Klager over stress eksploderer

Krise og fyringer er ifølge fagforbund største årsag til stærkt stigende antal sager om stress på arbejdspladserne.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den økonomiske krise og voksende konkurrence fra udlandet får fagforeninger til at drukne i sager om stress, skriver Politiken. I en rundringning foretaget af Politiken beretter 12 fagforbund enstemmigt om en markant vækst i antallet af henvendelser relateret til stress eller dårligt psykisk arbejdsmiljø siden finanskrisen i 2008. Det sker ifølge fagforeningerne, fordi større produktionskrav og færre ressourcer har skabt et uholdbart arbejdspres.

Djøf modtog sidste år 820 henvendelser og forventer i år at passere 1.100 - hvilket er mere end fire gange så mange som for fire år siden. Dansk Metal skønner, at de får dobbelt så mange henvendelser som i 2008, mens Lægeforeningen på blot to år har set en fordobling.

Selv om stress er velkendt, er det i dag et større problem end nogensinde, siger Bodil Gavnholt, chefkonsulent i Djøf, der organiserer 75.000 jurister og økonomer:

»Vi ser, at vores medlemmer bliver bange for at miste jobbet og derfor bider det sure i sig. Det sker, fordi det på grund af krisen er blevet sværere at skifte job, og fordi der varsles fyringsrunder overalt«, siger hun til Politiken.Hos Dansk Magisterforening er henvendelserne om stress og dårligt psykisk arbejdsmiljø taget så meget til i styrke, at foreningen nu har sat indberetningerne i system. De modtager dagligt omkring fem henvendelser fra stressramte - altså godt 1.000 om året.

Arbejdsmiljøkonsulent Ole Grønne oplyser, at foreningen har brugt flere penge på psykologhjælp til medlemmerne de seneste år:

»Desværre ringer mange folk først, når de allerede er godt på vej til at blive rigtigt syge. Og så er det nogle gange for sent at hjælpe dem«, siger han til Politiken.