KL bakker op om Koch-rapport

Carsten Koch-udvalgets overordnede anbefalinger til en reform af jobindsatsen er positive, mener KL, men regeringen har lang vej igen, når det handler om afbureaukratisering.

KL formand Erik Nielsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kommunernes dom over Carsten Koch-udvalgets anbefalinger til en reform af jobindsatsen er overordnet positiv.

Kommunernes Landsforening (KL) bakker således »fuldt op« om de overordnede anbefalinger og fokusområder, men regeringen må være langt mere ambitiøs i forhold til afbureaukratiseringen i beskæftigelsessystemet, lyder det.

»Det er positivt, at rapporten så klart bygger på kommunerne som ansvarlig politisk myndighed. Først og fremmest fordi der skal være tæt sammenhæng mellem handlemuligheder og finansieringen af både indsatsen og de ydelser, som er alternativet til at være i beskæftigelse,« siger KL-formand Erik Nielsen (S) i en pressemeddelelse.

»Men også fordi beskæftigelsespolitikken skal ses i sammenhæng med de øvrige kommunale opgaver som sundhed, uddannelse og sociale foranstaltninger. Det er afgørende vigtigt, at dét tankesæt går igen i de politiske drøftelser, som nu venter,« fortsætter han.

Udvalget, der ledes af tidligere skatteminister Carsten Koch (S), blev nedsat af regeringen i februar sidste år, og de 39 anbefalinger til en mere aktiv beskæftigelsesindsats er netop blevet fremlagt tirsdag formiddag.

Anbefalingerne lyder blandt andet, at der skal en mere individuel indsats til over for den enkelte ledige, og det er noget, der falder i god jord hos KL. Det samme gør Koch-udvalgets forslag om at gøre op med de lediges nuværende ret til seks ugers selvvalgt uddannelse.

»Kommunerne har længe efterspurgt en mere fleksibel og individuel indsats. Samtidig har samfundet brugt alt for mange penge på uddannelse, der ikke har hjulpet ledige i arbejde. Og virksomhederne har længe ikke fået tilstrækkelig bistand til rekruttering, fordi ressourcerne er bundet i proceskrav og bureaukrati. Det er derfor positivt, at anbefalingerne har fokus på netop de tre områder,« siger Erik Nielsen.

Men selv om Carsten Koch foreslår at gøre op med bureaukrati og »den standardiserede beskæftigelsesindsats«, er der lang vej igen, mener KL-formanden.

»Anbefalingerne lever ikke fuldt og helt op til egne intentioner om en individuel indsats. Tværtimod lægges der op til nye proceskrav om for eksempel samtaler efter en vis kadence, længde og timetal på virksomhedsrettet aktivering og en række dokumentationskrav,« siger Erik Nielsen og fortsætter:

»Vi skal ikke erstatte én standardløsning med en ny standardløsning. Vi må på det kraftigste opfordre regeringen til med den kommende beskæftigelsesreform at have fokus på reel afbureaukratisering, hvor kommunerne har ansvar og frihed til i samarbejde med den enkelte ledige at aftale forløb, der er differentierede og målrettede de lediges behov.«