Kenneth skulle vælge: Drop ud af CBS eller skru ned for virksomheden

Kenneth Pedersen er 26 år, studerende og serieiværksætter. Hvis ikke CBS havde givet ham dispensation, skulle han træffe et svært valg.

Kenneth Pedersen er 26 år, studerende og serieiværksætter. Hvis ikke CBS havde givet ham dispensation skulle han træffe et svært valg. t springe fra studierne – eller at nedprioritere sit iværksættereventyr. I dag kan han dyrke begge dele. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kenneth Pedersen er uddannelsesminister Ulla Tørnæs’ hede drøm. Han er 26 år, i gang med en kandidat i finansiering og strategisk management på CBS, og så lever han et aktivt liv som iværksætter ved siden af studierne. Som hhv. ejer og medejer af de to overvågningsvirksomheder SECUBI og MS Sikring er han dybt involveret i den private sikringsbranche, og derudover er han også en del af den CBS-baserede startup Fair­kredit, der formidler alternativ boligfinansiering til studerende.

Fremdriftsreformens rigide regler havde dog nær taget livet af enten kandidatgraden fra CBS – eller de store iværksætterdrømme, forklarer Kenneth Pedersen. Det var nemlig ikke muligt for ham både at gennemføre studierne på normeret tid og samtidig drive sine virksomheder, som han ønskede det.

»Inden det blev en mulighed at få dispensation fra fremdriftsreformen som iværksætter, stod valget mellem helt at droppe studiet eller at skrue ned for mine virksomheder og fyre nogle af mine studentermedhjælpere. Der var de to muligheder. Samtidig ville jeg have været nødt til at trække mig ud af startuppen Fairkredit, hvis jeg skulle have læst på normeret tid,« siger Kenneth Pedersen.

En nylig justering af fremdriftsreformen har imidlertid åbnet for, at landets universiteter kan give dispensation til studerende, som driver egen virksomhed. Og det er noget, man har benyttet sig af på CBS til stor glæde for Kenneth Pedersen.

»I stedet for bare være en udgift for samfundet, så skaber jeg allerede job nu, mens jeg læser. Og det havde ikke været muligt, hvis ikke jeg havde fået dispensation. I dag er jeg med til at aflønne en otte-ti ansatte plus et hav af underleverandører gennem min rolle i sikringsbranchen, samtidig med at jeg arbejder på min startup og læser min kandidat,« siger Kenneth Pedersen.

Og selv om Kenneth Pedersen medgiver, at han muligvis godt kunne kaste sig ud i et liv som fuldtidsselvstændig uden en kandidatgrad på CVet, så er han ikke i tvivl om værdien i den faglige og akademiske ballast fra CBS. Den er nemlig i høj grad relevant for en ung og relativt uprøvet iværksætter, siger han.

»Når man etablerer en virksomhed første gang, har du ingen praktisk erfaring, men der kan du bruge den teoretiske og strategiske viden, du får fra studiet til at komme ud over stepperne. Første gang vi lavede en leasingaftale i min ene virksomhed, brugte jeg den viden, jeg har fået i undervisningen til at udfærdige aftalen, fordi vi simpelthen ikke havde råd til at hyre en advokat,« forklarer Kenneth Pedersen, der mener, at flere studerende burde kaste sig ud i iværksætterlivet, imens de læser.

»Hvis du efter din uddannelse bruger to år på at bygge en virksomhed op, men fejler big time, så står du en helt anden situation, når du skal ud og søge job bagefter. Derfor er det en fantastisk idé at etablere virksomhed, mens man er studerende. Så finder man både ud af, om det er noget, man kan finde ud af, og om det er den vej, man gerne vil gå. At være selvstændig er noget, man virkelig skal kunne lide.«