Kendt jysk byggematador død

Den kendte byggematador Thorkild Kristensen er død efter i flere år at have kæmpet mod sygdommen Parkinson.

Thorkild Kristensen, kendt byggematador fra Aalborg er død 73 år gammel. Fold sammen
Læs mere

Thorkild Kristensen blev 73 år, og i løbet af sin levetid nåede den travle iværksætter at blive en succesfuld del af det danske erhvervsliv i omkring 40 år.

De seneste år har han dog trukket sig tilbage og har taget ophold i udlandet, hvor rammerne har været vinslottet i Frankrig, farmen i Sydafrika og huset på øen Bora Bora, hvor naboen i øvrigt er et kendt ansigt i Hollywood ved navn Jack Nicholson.

Historien om Thorkild Kristensen er historien - eller rettere eventyret - om en arbejderdreng, der endte på toppen af dansk erhvervsliv. Faderen Gustav Adolf Kristensen var værftsarbejder og gav tidligt besked til sønnike om, at han skulle tage en uddannelse. Som den første fra Samsøgade i barndomskvarteret i Aalborg tog Thorkild Kristensen derfor sin studentereksamen fra Aalborg Katedralskole i 1958 og begav sig derefter til København for at læse jura.

Hurtigt opdagede den unge iværksætter dog, at han havde talent i en helt anden retning. Ejendomshandel. I starten af 1960’erne fik en svoger ham i gang med en sommerhusgrund, fortjenesten blev omkring 3000 kroner, og så var ejendomsmægler-eventyret skudt i gang. Igennem et årti fik Thorkild Kristensen nærmest etableret sig som synonym med sommerhus-handel, og hurtigt udvidede aalborgenseren sit imperium og investerede i diskoteks-kæden Tordenskjold, en række restauranter, butikscentre og supermarkeder.

Thorkild Kristensen stillede sig dog ikke tilfreds med at arbejde inden for landets grænser og søgte med årene derfor mod udlandet. I store dele af Europa har byggematadoren i årenes løb købt og solgt ejendomme, men turen er også gået til USA og til Sydafrika, hvor han lægger navn til en række restauranter under navnet Kristensen Oceanfront Restaurants, KOR, som har over 600 ansatte.

I Afrika fik Thorkild Kristensen også rig mulighed for at dyrke en af sine mange interesser, og familiens villa i det mondæne Hasseris i Aalborg har efter sigende båret præg af de mange jagttrofæer, der er hentet hjem.

Han beskrives som en beskeden mand med en forkærlighed for hurtige biler og motorcykler. Det vidner intet mindre end 13 fartbøder og frakendelsen af kørekortet hele fire gange efter ture i sin Mercedes om (ikke at forglemme, at han har været sponsor for Thorkild Thyrring).

Thorkild Kristensens altoverskyggende interesse har dog alle dage været at sætte ting i gang. Og han er af en nordjysk erhvervsmand omtalt som en unik iværksætter.

- Han ser mulighederne og er god til at tage projekt for projekt og gøre dem til en succes. Derimod er han ikke den store virksomhedsleder. Han er bedst til at tage én ting ad gangen.

For Thorkild Kristensens tre børn er æblet ikke faldet langt fra stammen. Blandt andet er sønnen Lau også selv gået ind i ejendomsbranchen og sidder sammen med sin mor Grethe i bestyrelsen for Thorkild Kristensen Holding A/S, mens datteren Louise er manager for en af familiens mange restauranter.