Katja Iversen lyser op som en visionær leder

Modet til at være rollemodel og klare værdier smelter sammen hos de bedste ledere. Katja Iversen er en af dem, og helt fortjent er hun blevet kåret til Årets Dansker af Berlingske.

Katja Iversen er med sin visionære ledelsesstil en rollemodel for den gode leder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Ledelse handler i høj grad om at være rollemodel for medarbejdere og lederkolleger. Grundlæggende sunde værdier, en positiv, nysgerrig tilgang til jobbet, også når det er svært og udfordrende, og noget så basalt som at opføre sig hjælpsomt og respektfuldt over for sine omgivelser vejer tungt på min vægtskål.

Men i nogle tilfælde kredser dét med at være rollemodel som leder også om noget endnu større og endnu mere betydningsfuldt: Nemlig om at være én, vi andre kan spejle os i, fordi vedkommende gør en forskel i forhold til den verden, vi lever i.

Jeg har altid været meget inspireret af og imponeret over de ledere, som vitterligt gør en forskel. Det kan være historien om lederen, som får vendt minus til plus og dermed reddet måske hundred- eller tusindvis af arbejdspladser.

Det kan være historien om lederen, der går i spidsen for miljøvenlig produktion, løsning af klimaudfordringer eller fremstilling af bæredygtige produkter med respekt for vores alle sammens klode. Og så kan det være ledere som Katja Iversen.

Jeg klappede således i mine små hænder, da den 49-årige danske direktør for den internationale organisation Women Deliver lige før jul blev kåret som Årets Dansker af Berlingske, for Katja Iversen er på flere områder en leder, der både er en tydelig rollemodel, har klare værdier og i den grad kæmper for at gøre en forskel.

Katja Iversens mission er at forbedre pigers og kvinders rettigheder og muligheder, blandt andet med fokus på sundhed og uddannelse.

»Piger og kvinder kan, og piger og kvinder vil, så det skal de have mulighed for på lige fod med mænd,« lyder mantraet fra Katja Iversen.

»Katja Iversen er på flere områder en leder, der både er en tydelig rollemodel, har klare værdier og i dén grad kæmper for at gøre en forskel.«


»Lige nu er vi i en verden, hvor der stadig er folk, som synes, at det er tragedie at få en lille pige i stedet for en lille dreng. Hvor magtfulde folk synes, at kvinder ikke skal have lov til at bestemme over deres egen krop og deres eget liv. Som synes, at kvinder ikke er lige så gode ledere som mænd, og som siger, at ligestilling, dét har vi dag. Men der er ikke ét eneste land i verden, hvor der er fuld ligestilling. Heller ikke her i Danmark. Så der skal prioriteres, investeres og accelereres,« sagde Katja Iversen blandt andet i sin tale ifølge Berlingske, da hun fik overrakt prisen som Årets Dansker.

Man kommer ikke sovende til et job som Katja Iversens. Hendes kalender er spækket med møder i hele verden – den ene dag i London, den næste i Kenya, den tredje i Indien – og alene antallet af rejsedage på 300 understreger det benhårde arbejde og de mange afsavn, som et lederjob på det niveau medfører.

Til gengæld må tilfredsstillelsen ved at kæmpe for at forandre verden til et bedre sted for verdens piger og kvinder være nærmest umulig at beskrive – for slet ikke at tale om den oplevelse, det må være at sidde til højbords med statsoverhoveder som Donald Trump, Emmanuel Macron og Theresa May.

Jeg er ikke nødvendigvis altid lige begejstret for prisuddelinger og den form for hyldester. Men kåringen af Katja Iversen som Årets Dansker er et godt eksempel på, når kåringer giver mening og får sat fokus på mennesker, som i særlig grad gør en forskel og har en mission i deres (arbejds)liv.

Det nemmeste er altid at gøre tingene på samme måde som i går, i sidste måned og sidste år. Men visionære ledere som Katja Iversen er fascinerende at følge og beviser, at der unægtelig må være en helt særlig tilfredsstillelse i at gå efter de store mål og de store forskelle.

Det kan godt være, at ikke alle de mål, Katja Iversen og Women Deliver sætter sig, bliver nået, og det er utvivlsomt ikke nemt, når man skal overbevise verdens topledere om nødvendigheden af at ændre indgroede tankegange eller den globale fordeling af goderne.

Men trods en ekstremt stor arbejdsmængde og masser af afsavn – for slet ikke at tale om utvivlsomt voldsom jetlag – må nattesøvnen alligevel være ekstra god, når man som Katja Iversen går i seng efter endnu en dags kamp i den gode sags tjeneste.

Vibeke Skytte er direktør i Lederne