Karsten Ree degraderet til milliardærbobler

Rigmanden Karsten Ree er bare én af Danmarks rigeste, der ikke er blandt de 75 milliardærer. Her er milliardærboblerne; dem, der ligger lige under spærregrænsen for at nå op over den gyldne milliard.

Karsten Ree er blandt de rigeste i Danmark, der ligger lige under spærregrænsen for at kunne kalde sig milliardær. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De har alle en samlet formue på omkring 850-950 mio. kroner, men det er stadig ikke nok til at blive en del af milliardærklubben. De placerer sig derfor sidst på listen over de 100 rigeste i Danmark, der tæller 75 milliardærer. Fra nr. 76 følger derfor milliardærboblerne, der meget vel kan blive en del af klubben til næste år – eller ryge endnu længere ned på listen.

Her er 13 milliardærbobler, der roder rundt lige ved spærregrænsen.

Nr. 76 får Familien Lind æren af at indtage med en personlig formue på 950 mio. kroner i 2012. Det velklingende Lind & Risør, som i 1980 blev grundlagt af Torben Lind og Steen Risør, er grundlaget bag familieformuen. Byggerikoncernen er bedst kendt for deres enfamilieshuse, men står også bag adskillige række- og klyngehuse. Koncernen blev i 2004 helt overtaget af Torben Lind, der de seneste par år har kørt den næste generation i stilling, så de er klar til at overtage firmaet.

Som nr. 77 og igen med 950 mio. kroner ligger Familien Nowak Nielsen, der står bag handelsvirksomheden Nowaco. Den blev stiftet for 40 år siden og kører stadig stærkt derudaf. På trods af, at ægteparret Preben Nielsen og Juttine Nowaco i år kan fejre henholdsvis 75 års og 70 års fødselsdag, er de begge stadig aktive i selskabet, der har kørt uden underskud siden den spæde start.

Den mest opsigtsvækkende er Karsten Ree, hvis navn tydeligt klinger af Amagerbanken, som også er grunden til, at han er røget ned på listen. Sidste år røg han ud af Berlingske Business magasins liste over de 50 rigeste i Danmark, der i år er udvidet til 100. Men selvom der er kommet 50 pladser mere til, kommer Karsten Ree ikke højere op, da han ikke længere kan kalde sig milliardær. Han får derfor plads nr. 78 som manden bag Den Blå Avis med 950 mio. kroner. Salget af DBA gav ham i 2008 mere end to milliarder kroner, og Karsten Ree har siden da markeret sig adskillige gange ved interessante investeringer og mindre interessante tab. I 2009 kastede han penge efter Amagerbanken, der blot to år efter gik konkurs og medførte rigmanden et tab på godt trekvart milliard kroner. Senest har han som storaktionær af Cimber Sterling tabt millioner på flyselskabets krak, men som Berlingske Business magasin skriver, kan han meget vel være heldig stadig at kunne kalde sig milliardær, da tabet formentlig er udgiftsført sidste år. Han holder sig da heller ikke tilbage med at bruge penge, hvilket viste sig sidste år, da han købte strandvejsvillaen på Vedbæk Strandvej 478 for 70 mio. kroner og dermed stod for 2011’s dyreste boligkøb. Karsten Ree ejer desuden safariparken Ree Park – Ebeltoft Safari.

I næste gruppe på 900 mio. kroner ligger en masse ved navn Nielsen. De er langt fra alle i familie, men har det tilfælles, at de med mangeårige selskaber er blandt de 100 rigeste i Danmark og alle tæt på milliarden.

Aluminium, kobber og messing er kodeordene bag den næste milliardærbobles succes. Hans Schweers, HS Metalservice indtager en 79. plads med 900 mio. kroner og et datterselskab, Alumeco, der brager fremad. Især dets aktiviteter fylder en hel del i metalkoncernens regnskab, men som råvarepriserne varierer, ligeså gør selskabets indtjening.

Plads nr. 80 og 81 bliver indtaget af Svend Aage Nielsen og Carl Christian Nielsen, der begge står bag Nielsen & Nielsen, et fynsk konglomerat med flere forskellige virksomheder under sig. De står hver til en personlig formue på 900 mio. kroner, og er trods efternavnet ikke brødre, men mangeårige partnere i koncernen, der står på fire ben. Ét af de ben er Micro Matic, der producerer fadølsanlæg. Selskabet blev oprettet tilbage i 1953 og er bredt kendt i hele verden. Sammen med en af de andre virksomheder, Nasau Door, har Micro Matic tidligere været børsnoteret, men er det ikke længere. Carl Christian Nielsen er den yngste af de to og bestrider adskillige bestyrelsesposter udover den i Nielsen & Nielsen, hvor han også er formand.

Jens Rohde Nielsen, RN Holding, indtager pladsen efter de to andre Nielsen’er på plads nr. 82 og med en personlig formue på 900 mio. kroner. Han stiftede rederiet Rohde Nielsen for 43 år siden, og det er nu det femtestørste i Europa inden for det såkaldte dredging-område. Selskabet har også bygget verdens største sandpumper, der sidste år tog sin jomfrurejse med Jens Rodhe Nielsen ombord. Datteren Jeanette Rohde Nielsen sidder i direktionen med sin far. Jens Rohde Nielsen holder til i Vedbæk nord for København.

Yderligere 50 mio. kroner rykker vi ned, som vi når til nr. 83 og 84, der begge er rene familievirksomheder. Familien Kristensen, nr. 83, slår sig på at være et 100 procent familieejet selskab, der importerer dæk og fælge. Nordisk Dækimport er vokset til at være en international koncern, som bliver styret fra Brørup i Danmark, hvor stifter Benny Kristensen er bestyrelsesformand, men har overladt direktørposten til et af børnene, René Kristensen. Koncernen har godt 850 ansatte.

Familien Hentze Andersen, nr. 84, har ligesom Nordisk Dækimport også hele familien involveret i selskabet Mika Teknik, der producerer elektronik til vindmøller. De operer primært i Asien og Europa. Stifter Holger Hentze Andersen startede virksomheden tilbage i 1969 og sidder stadig som formand i bestyrelsen, der også tæller hans kone Connie og parrets tre børn, Jesper, Mia og Thomas. Connie og Jesper udgør desuden direktionen.

Bach-Gruppen hedder det selskab, som sikrer familien Bach plads nr. 85. Med stifter Finn Bach i spidsen som bestyrelsesformand har Bach-Gruppen forskellige virksomheder, blandt andet boligbyggeri- og udlejning. De er desuden med inde over moskebyggeriet på Amager.

Hi-Fi Klubben er kendt af langt de fleste, og grundlæggeren af den og selskabet Lyngdorf Holding, Johan Peter Lyngdorf, er da også med på listen over Danmarks rigeste. På plads nr. 86 med en personlig formue på godt 850 mio. kroner står manden bag Hi-Fi Klubben, der i dag har 70 butikker i Skandinavien og stadig vokser.

På plads nr. 87 ligger rigmanden Ole Staxen, Ole Staxen Holding, der er kendt for sit tætte forhold til Brøndby, som han før har skudt penge i. Han har dog tidligere i år flere gange afvist at kaste flere penge efter fodboldklubben, som han også tidligere har været bestyrelsesmedlem i. Ole Staxen har tjent sin formue ved at sælge DNE Materieludlejning for et par år siden, hvilket indbragte ham godt en halv milliard kroner. Nu står han til at være god for 860 mio. kroner.

Den sidste millionær, der ligger lige under spærregrænsen for at nå titlen som en af Danmarks milliardærer er byggematadoren Lorentz Jørgensen på plads nr. 88 og ligeledes med en personlig formue på 850 mio. kroner. Han tjener fedt på udlejning af parkeringskælderen under Israels Plads i København gennem selskabet Sorana A/S. Indtjeningen bygger oven på den formue, han skabte gennem Sorø Stolefabrik, som han solgte for nogle år tilbage. Efter flere år som ejer af stolefabrikken kastede Lorentz Jørgensen sig over ejendomme og ejer i dag to parkeringshuse i København; et under Israels Plads og et i Adelgade.