»Karrieren begynder ved køkkenbordet«

Det kræver to at nå til tops i erhvervslivet og samtidig have et familieliv. Derfor starter karrieren hjemme ved køkkenbordet med, at man sætter sig sammen med ham, man har fundet sammen med, og finder ud af, hvordan det skal køre. Det mener årets vinder af bestyrelsesprisen Women’s Board Award, TV2-chef Merete Eldrup.

Det kræver en solid aftale med familien, hvis man vil til tops i erhvervslivet, mener Merete Eldrup, adm. direktør i TV 2 og vinder af Årets Kvindelige Bestyrelsesmedlem 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har taget tid for TV2s karismatiske topchef Merete Eldrup, der er kendt for sin ærlige og åbne facon, at vænne sig til, at hun er blevet en rollemodel for kvinder med ambitioner.

Men efter syv år i direktørstolen i TV2 – hvor hun først fik styr på økonomien og siden har vist, at hun formår at skabe ro om og manøvrere den kommercielle TV-station i en medieverden under markant forandring – har hun indset, at det er sådan, det er.

Fredag fik hun et konkret bevis på, at hun er en kvindelig leder, der lægges mærke til. Det skete, da hun modtog prisen som årets kvindelige bestyrelsesmedlem, Women’s Board Award, under overværelse af kronprinsesse Mary.

Den 51-årige cand. polit., der begyndte sin karriere i Finansministeriet, senere arbejdede som ministersekretær for finansminister Henning Dyremose og sekretariatschef for Mimi Jacobsen, da hun var erhvervsminister, tager imod på sit kontor i TV2s københavnske hovedkvarter på Teglholmen i Sydhavnen.

»I mange år orkede jeg ikke at tale om kvinder og ledelse, og jeg havde ikke behov for at fortælle min egen historie. Jeg kunne ikke se, hvad nogen skulle bruge den til. Men gennem årene er det faktisk gået op for mig, at behovet for rollemodeller er ret stort blandt yngre kvinder. Hvis andre kan bruge mine erfaringer, så låner jeg gerne mit liv ud til dem,« siger Merete Eldrup, der i 1997 forlod Slotsholmen for at blive vicedirektør i JP/Politikens Hus, indtil hun i 2007 blev hentet til det kriseramte TV2.

Allerede som barn, vidste Merete Eldrup, at hun ville går i sin fars fodspor og læse polit. Men hun har aldrig planlagt en lederkarriere, der skulle bringe hende til tops i den danske medieverden og samtidig sikre hende en lovende bestyrelseskarriere, som i dag omfatter bestyrelsesposter i Rambøll, Nykredit og Gyldendal.

»Jeg får jævnligt besøg af yngre kvinder, som vil drikke en kop kaffe og få nogle karriereråd. Ofte er de meget ambitiøse og målrettede, men der har jeg det nærmest modsat. Slap lidt af. Man kan ikke planlægge sig til det, men skal sørge for at være til stede, der hvor man er, og gøre det godt. Det virker stadig ret godt, at man er flittig og dygtig og sætter sig ordentligt ind i tingene. Og så skal man gribe chancen, når den er der, og selv byde ind,« siger Merete Eldrup, der sidste år blev topscorer i analysen CEO-Superbrands blandt 40 topchefer.

Samtidig advarer hun yngre kvinder mod at fokusere for meget på en bestyrelseskarriere og i stedet koncentrere sig om en karriere som ledere.

»En bestyrelseskarriere er for mig at se noget, der kommer efter en lederkarriere på direktionsniveau. Så i stedet for at have som mål, at man gerne vil i Novo Nordisks bestyrelse, opfordrer jeg til, at man sørger for at få noget konkret bestyrelseserfaring i det små. Det kan være i skolebestyrelsen, fodboldklubben eller i bestyrelser, som ens arbejdsplads har pladser i. På den måde får man en idé om, hvad bestyrelsesarbejde er,« siger Merete Eldrup, der selv trådte sine bestyrelsesmæssige barnesko i Juristernes og Økonomernes Pensionskasse.

I det hele taget oplever Merete Eldrup ofte, at de yngre kvinder stiller meget store krav til sig selv og alt det, de skal nå. Også på hjemmefronten.

Men er der én erfaring, Merete Eldrup, der er mor til fire børn og bonus mor til yderligere to, og som i mere end 20 år har dannet par med Anders Eldrup, der har været departementschef i Finansministeriet og topchef i DONG Energy, gerne vil dele, er det, at det er nødvendigt at prioritere og at tage ens bedre halvdel i ed, hvis karrieren skal op at flyve.

Dermed ikke være sagt, at manden skal gå hjemme eller tage den største del af slæbet, understreger hun.

»Men man bliver nødt til at skrue ned på mange fronter, og man bliver nødt til at være to om det. Meget begynder stadigvæk derhjemme ved køkkenbordet med, at man sætter sig ned med ham, man nu har fundet sammen med, og siger: Hvordan kører vi det,« siger Merete Eldrup, der understreger, at hun ikke har en opskrift på, hvordan man bedst indretter sig.

Det må være op til den enkelte familie at vælge de løsninger, der fungerer bedst.

»Tidligere har man sat nogle meget stereotype rollemodeller op. Nogle virkelig tjekkede kvinder, hvor det hele kørte, men man har tænkt: Ja, ja, men børnene ser de aldrig. Jeg kan godt forstå, at mange kvinder tænker: Det liv har jeg ikke lyst til at leve,« siger Merete Eldrup.

»Det er jo meget følsomt, når man bliver spurgt, om man har taget sig nok af sine børn og prioriteret rigtig i sit liv. Det er store spørgsmål at stille, og derfor bliver det noget meget personligt. Derfor argumenterer jeg sjældent for, at den ene eller den anden måde er den rigtige,« siger Merete Eldrup, der ikke er ude på at missionere.

Til gengæld køber hun ikke argumenter om, at man ikke både kan have karriere og familieliv. Heller ikke selv om det at få hverdagen med børn til at hænge sammen, er det første hun nævner, når hun bliver spurgt om de tre største udfordringer, hun har oplevet gennem sin karriere.

»Når nogen siger, at det ikke kan lade sig gøre at ville alt i livet, så vil jeg godt stille mig op og sige, at det synes jeg godt, det kan. Jeg har fire velfungerende børn og har haft en mand, der selv har haft en karriere. Mine børn har ikke været udliciteret. Men jeg har truffet en masse valg,« siger Merete Eldrup.

Et eksempel er, at hun og hendes mand er gået uden om internationale jobs med meget rejseaktivitet. At være sikker på altid at lande hjemme hos børnene om aftenen har været vigtigt. Et andet er, at hun og hendes mand i en årrække, mens børnene var små, gik uden om middage og andre aktiviteter, hvor børnene ikke kunne være med.

»Der var mange år, hvor vi sagde, at vi passer vores arbejde og vores børn, og alt, hvad vi lavede ud over arbejdet, indgik børnene i. En af os har også altid været med til forældremøder, og jeg har set dem spille skoleteater og hentet dem flere gange om ugen. Så jeg synes egentlig, min livsprioritering har været ok. Jeg synes ikke, jeg har svigtet,« siger Merete Eldrup, der samtidig minder om, at det jo ikke kun er ledere, der ind imellem ikke kan køre deres børn til fodbold eller kommer sent hjem fra arbejde. Hvad med sygeplejersken med aftenvagten, spørger hun.

»Men jeg har da nogle gange om året, hvor jeg tænker, kan det være meningen? Skulle man lægge sit liv om og gøre noget helt andet? Omvendt har jeg det også sådan, at det ville være et mærkeligt liv, hvis man ikke gjorde sig den slags overvejelser om, hvorvidt man bruger sin tid rigtig, en gang imellem,« siger Merete Eldrup.

Merete Eldrup mener som udgangspunkt, at kvinder selv må tage hånd om karrieren, forstået i bred forstand. Faktisk er det en pligt, hvis man har uddannelsen og evnerne til det.

Derfor er der heller ikke meget medynk at spore med kvinder, der synes, at det er svært at få gang i karrieren eller har svært ved at få balancen mellem arbejde og familie til at gå op.

»Når man har fået en uddannelse og har nogle evner, så synes jeg, at man har en forpligtelse til at gå ud og bruge dem. Der bliver jeg lidt håndfast. Hvis man gerne vil gå hjemme og synes, at det hele skal være hyggeligt, og at børnene skal have lov at sove længe, så må jeg bare sige, at det jo ikke kan være sommerferie hele tiden. Jeg mindes ikke, hvornår det nogensinde har været sådan, at man ikke skulle arbejde eller yde et eller andet, men har kunnet være der 100 pct. for børnene. Jeg er nok lidt gammeldags, men jeg mener, at man har en pligt til at yde,« siger Merete Eldrup.

For Merete Eldrup handler karriere ikke kun om at bliver leder og ultimativt bestyrelsesmedlem. Det kan lige så godt være en karriere som specialist. Og det behøver ikke være en karriere, der følger et fastlagt mønster. Det afgørende er, at uddannelse og evner kommer i spil og bliver brugt. Ikke for den enkelte kvindes skyld, men for samfundets skyld.

»Jeg har ikke ondt af kvinder eller synes, det er synd, at de ikke komme frem. Det må man selv sørge for. Men samfundsmæssigt og set fra virksomhedernes side skal vi have fuld valuta for pengene, når vi nu uddanner så mange og har fri uddannelse med SU. Jeg er sikker på, at mænd og kvinder er lige intelligente, men når man ser på, hvor mange vi uddanner i forhold til hvor mange kvinder, der kommer gennem tragten og får en lederkarriere, så er jeg ret sikker på, at der ligger et stort uudnyttet potentiale,« siger Merete Eldrup.

Hvorfor frafaldet generelt er så stort op ad karrierestigen har Merete Eldrup ingen dokumenterede svar på .

Men hendes helt uvidenskabelige bud er, først og fremmest baseret på egne erfaringer, at det handler om alt det, der sker, når børnene gør deres entré.

Derfor er barselsorloven efter Merete Eldrups mening det eneste sted, politikerne har en mulighed for påvirke udviklingen, og hun efterlyser et politisk indgreb, der lægger loft over, hvor meget barsel kvinder kan tage og reservere nogle måneder til mændene.

»Jeg hører til dem, der synes, det var rigtig ærgerligt, at man ikke fik skåret lidt ned på kvinders barsel og øremærket en del til mændene. Det er ikke det samme som at tvinge mænd på barsel eller blande sig i hjemmets forhold. Jeg synes bare, at når man har en ret lukrativ barselsordning, som den vi har i Danmark, så kan man godt bestemme, hvordan orloven skal fordeles mellem mænd og kvinder,« siger Merete Eldrup.

Kvoter har hun derimod sværere ved at se formålet med.

»Der har været så mange diskussioner om kvoter. Men man starter et forkert sted, for det nytter jo ikke at sætte kvoter, hvis du ikke har nok på direktionsniveau, at tage af. Vi skal have flere op på direktionsniveau. Der er allerede mange af de unge kvinder på vej, men spørger man, hvad man kan gøre fra lovgiverside, så tror jeg, at loft over barsel til kvinder ville være det redskab, der ville have størst langsigtet effekt,« siger Merete Eldrup.

Hun har selv fået sine børn, mens barselsorloven var 24 uger, og hendes mand har ikke haft barselsorlov. Men han har gerne villet være sammen med børnene og tage sin tørn.

»Mit eksempel er godt, for jeg har haft en mand, som bestemt ikke har taget orlov eller lignende, men han har alligevel bakket op. Så det kan godt lade sig gøre. Men det kræver, at man er gift med én, der vil noget,« siger Merete Eldrup, der selv har tyet til et kvindeligt forbillede undervejs i sin karriere.

»Min egen helt klare stjerne, da jeg var yngre, var Bodil Nyboe Andersen (tidligere direktør i Unibank og Nationalbankdirektør, red.). Jeg vidste i en tidlig alder, at jeg ville læse polit lige som min far, og jeg kan tydeligt huske, at min mor sad og læste om Bodil Nyboe Andersen i Søndags BT og fortalte mig, at hun var cand. polit.,« fortæller Merete Eldrup.

Historien i Søndags BT handlede om, hvordan Bodil Nyboe Andersen stod og lavede mad til sine to drenge. Historien om, at den anerkendte økonom og bankkvinde havde en anden side, gik lige ind hos Merete Eldrup.

»Jeg fandt en person, som var virkelig sej, og som viste, at man ikke behøvede at blive en mærkelig person, fordi man gerne ville den vej. Man kunne være respekteret økonom og samtidig have en anden side med familie og børn. Hun blev et vigtigt forbillede for mig,« fortæller Merete Eldrup, der fulgte Bodil Nyboe Andersen på afstand, indtil hun til Merete Eldrups store glæde kom ind i TV2-bestyrelsen fra 2009 til 2012.

Men hvordan ser det egentlig ud med kvinder i ledelse i Merete Eldrups egen virksomhed, TV2. Berlingske Business har bedt om at se kønsfordelingen, og det ser faktisk rigtig godt ud. 40 pct. af medarbejderne i TV2 er kvinder. 56 pct. af lederne i laget under direktionen er kvinder og 40 pct. af direktionsmedlemmerne, inkl. Merete Eldrup selv, er kvinder.

Det er andele, som de fleste store danske virksomheder, kun kan drømme om.

Ifølge Merete Eldrup har hun ikke gjort noget særligt eller sagt, at der skulle være særlig fokus på kvinder i ledelse.

»Men det kan sagtens være, at det betyder noget, at have mig siddende i toppen som en rollemodel, som de kan identificere sig med. Jeg kan mærke, at det får større og større betydning,« siger Merete Eldrup.

Næste skridt for hende bliver at gå efter en bestyrelsesformandspost. Men først, når hun ikke længere er direktør hos TV2. Foreløbig er hun den længst siddende direktør i virksomheden.