Karrierekvindernes rollemodel

Til tops. Det er arbejdet med det overordnede perspektiv, der får blodet til bruse i TDCs nye koncernfinansdirektør Pernille Erenbjerg.

Ny finansdirektør i TDC, Pernille Erenbjerg Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun er den type, vi alle kender og skiftevis beundrer og bliver irriteret på. Den slags, du ved, der klarer det hele og stadig har overskud til mere. Fornem karriere, fin lejlighed på Østerbro, mand og tre børn. Nå ja, og så løber hun maraton og elsker opera.

Mød Pernille Erenbjerg, TDCs nye koncernfinansdirektør, der nu er trådt ind i spotlightet, da TDCs svingdør i hovedsædet på Teglholmen i denne uge endnu en gang tog en runde.

Og det har et eller andet sted hele tiden peget i den retning, lyder det fra veninder og tidligere kollegaer. De beskriver hende som lynende skarp med lige dele ambition og ydmyghed.

»Hun er nok en slags guldkarrierekvinde, og for mig har det altid stået klart, at hun ville ende helt i toppen,« siger den tidligere studiekammerat Marianne Wiinholt, der i dag er finansdirektør i DONG.

»Pernille har altid været et lys, der skilte sig ud. Mange vil gerne opnå, det hun har, men de færreste kan være med i det tempo,« siger Marianne Wiinholt.

Eksempelvis er det typisk for Pernille Erenbjerg, at hun både har overskud til at klare en børsnotering af TDC og samtidig få samlet gamle veninder til en tur til Istanbul, mener veninden.

Brandmand eller skovfoged

Det er ellers ikke fordi, Pernille Erenbjerg altid har været en talnørd. Slet ikke, forklarer hun selv. Som lille var det mere noget i retning af brandmand eller skovfoged. I hvert fald noget udendørs.

»Jeg tror først, at den interesse for tal kom senere. Men jeg kan godt lide det med at få indsigten i virksomhederne gennem tallene,« siger Pernille Erenbjerg.

Det begyndte med en revisoruddannelse på Copenhagen Business School. Efter den fik hun job i Arthur Andersen. Og mens Arthur Andersen blev til Deloitte & Touche, blev Pernille Erenbjerg partner. Og i 2003 var det tid til at komme videre.

Næste stop var TDC, hvor Pernille Erenbjerg blev vicedirektør for koncernregnskab og skat. Fire år senere blev hun direktør, og nu tager hun endnu et skridt op ad rangstigen til koncernfinansdirektør.

Men otte års erfaring i TDC kan både være en fordel og ulempe, fastholder hun.

»Det er fint at have en indsigt i, hvordan tingene fungerer. Men det er en ulempe, hvis man ikke kan frigøre sig fra detaljerne,« siger hun.

Heldigvis lader det ikke til at blive et problem. Det er nemlig arbejdet med det overordnede perspektiv og de lange linjer, der får blodet til bruse i Pernille Erenbjerg.

»Jeg er ikke en specielt detaljeorienteret person. Jeg er bedre til det med at få et team til at levere i forhold til længere målsigter. Jeg skal ikke styre, hvordan tingene foregår, men jeg kan godt lide at lægge kursen,« siger hun.

Indtil videre er det gået efter planen. Pernille Erenbjerg har været med under hele arbejdet med at få TDC tilbage på børsen, og selv om børsnoteringen var en succes, er det typisk for Pernille Erenbjerg, at hun ikke praler med det, siger veninden Marianne Wiinholt.

Men når man ikke gør det selv, må andre tage over. Det er heller ikke fordi, der skorter på roser. TDCs topchef Henrik Poulsen beskrev sin nye koncernfinansdirektør således på en analytikertelekonference i mandags:

»Pernille, Jesper (Ovesen, den afgående koncernfinansdirektør, red.) og jeg har arbejdet meget tæt sammen. Pernille er enestående kvalificeret til at se på finanserne.«

New York Marathon

Og med hensyn til at lægge ambitiøse planer er det noget, hendes tidligere kollega Thomas Stockmarr ved alt om. I foråret 2002 begyndte han at løbetræne med Pernille Erenbjerg. Målet var et halvmaraton, men i løbet af sommeren ringede Pernille Erenbjerg op og lokkede ham til, at de skulle melde sig til New York Marathon få måneder senere.

»Hun er typen, der sætter sig nogle mål og går meget målrettet efter dem,« siger han. Han insisterer i øvrigt på, at han kom først over målstregen, men indrømmer, at det var tæt løb. Til gengæld har hun løbet indtil flere maraton efterfølgende.

Typisk, tænker man. Sådan er de jo, de der supermennesker. Er der slet ikke noget, der kan få hende ud af fatning?

»Hun hader opmærksomhed. Jeg vil vædde med, at hun ikke synes, det er fedt at læse om sig selv i avisen,« griner Marianne Wiinholt.

Jeg skal ikke styre, hvordan tingenen foregår, men jeg kan godt lide at lægge kursen,« siger hun.