Karrierebevidste unge erstatter studiejob med vikariater

Flere korte ansættelser som vikarer gør de studerende mere bevidste om, hvilken type arbejde de skal søge, når de er færdiguddannede. Vikariaterne giver dem samtidig et forspring i de organisationer, de arbejder i.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Studierne skal ikke længere alene kombineres med et gængst studierelevant job ved siden af bøgerne – et 10-15 timers arbejde ugentligt, som de studerende har et par stykker af igennem deres tid på uddannelsen. I stedet skal de studerende igennem flere projektansættelser prøve kræfter med forskellige opgaver, brancher og organisationer, så de mere målrettet ved, hvad de vil lave hvorhenne, når de er færdige med deres uddannelser. Den holdning hersker i en stadigt voksende gruppe af studerende, der for at pleje deres karrierer har lagt deres CV ind i en vikartank for unge universitetsstuderende, YoungAcademics, som har eksisteret det seneste års tid. »Projektansættelserne giver rigtig god mening for de studerende, for i stedet for at have et par forskellige studiejob i løbet af de fem år, du læser, kan du være på måske 10 forskellige projekter. Så har de 10 chancer for at se, hvor det er, at deres hjerte banker lidt hurtigere hvor de synes, de selv har værdi, hvor arbejdet giver mening for dem. På den måde kan den studerede træffe et mere rigtigt karrierevalg. Et mere passioneret valg.

Mere gnist end vikarer

Selv om der reelt er tale om vikaransættelser bryder de studerende sig ikke om den betegnelse. De mener nemlig selv, at de har en helt anden gnist, end vikarer. »En vikar arbejder for at få løn. Det gør den studerende ikke. Han arbejder for at positionere sig i forhold til at få en bestemt karriere,« siger Jacob T. Winter. De studerende, der næsten er færdige som kandidater, kan løse meget komplekse opgaver, gennemføre avancerede beregninger og udvikle strategier, ikke mindst fordi de har den nyeste viden. Imens kan en andenårs bachelorstuderende måske samle datamateriale til videre bearbejding eller ringe et forhandlernetværk igennem. »At imellem de to punkter vil de kunne løfte af opgaver, men fælles for dem er, at de er dygtige, målrettede studerende,« fortæller partner i YoungAcademics Jacob T. Winter. For virksomhederne er fordelen først og fremmest, at de med studentervikarerne springer en ellers lang og dyr rekruttering til mindre opgaver over. De oversvømmes nemlig af ansøgere til selv kortvarige opgaver, og det er dyrt både at annoncere og at skulle gennemgå alle ansøgninger for at finde de rette. En af de virksomheder, der flere gange har rekrutteret projektansatte studerende igennem YoungAcademics er DONG Energy. »For os er det en fleksibel måde at få medarbejdere på, og vi har oplevet, at det er dygtige kandidater, som hurtigt kan løse de opgaver, vi har brug for. For eksempel har vi i en periode på tre uger haft studerende ansat til at løse opgaver, der er ligetil, men som kræver forretningsindsigt, og at man kan arbejde struktureret og analytisk,« fortæller Gry Egstrup, rekrutteringsansvarlig, DONG Energy. Ligesom de studerende ser opgaver og organisationer an som potentielle arbejdspladser efter studiet, benytter virksomhederne lejligheden til at lure på, om de unge projektansatte kunne være fremtidens medarbejdere. »Så vi er interesserede både mens de er studerende og når de er færdiguddannede, for vi er en organisaiton i vækst vi har brug for de komptencer, der bliver uddannet på CBS, som de fleste af dem kommer fra,« siger Gry Egstrup.

Afklarede karriereønsker

I Djøf er man positivt stemt over for projektansættelserne. »Som arbejdsmarkedet ser ud nu, kommer de, der har fået relevant erhvervserfaring og netværk, i arbejde hurtigere. Og det, at du har prøvet noget forskelligt komer til at gøre dig langt ere afklaret på, hvad du er god til, og hvad du trives med, så de er langt mere afklarede, når de som kandidater skal sælge sig selv. Man signalerer, at man søger et job, fordi det er det, man vil, og ikke fordi man bare vil have et job,« siger Mette Knudsen, ansvarlig for studenterrådgivningen, Djøf, der almindeligvis foretrækker fastansættelser frem for tidsbegrænsede. »Men et studiejob er jo alligevel ofte begrænset til at vare, indtil du er færdiguddannet,« siger Mette Knudsen