Kan kontor-hunde forhindre stress?

Stress hærger de danske arbejdspladser, plager medarbejderne og er dyrt for virksomhederne. Der findes næppe mange ledere, der ikke kunne tænke sig et vidundermiddel mod den skadelige sygdom. Men måske er løsningen tættere på end man umiddelbart skulle tro.

Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vivian Chan har allerede set lyset. Hun leder leder et arkitektfirma i London og tror fuld og fast på, at kontor-hunden Tiger, en langhåret Jack Russell, er god for medarbejdernes moral og lægger den dæmper på stress på kontoret. Hunden er altså ikke menneskets bedste ven, men også direkte gavnlig for helbred og produktivitet.

- Efter en telefonsamtale med en vanskelig entreprenør, kan det for eksempel være vi taler til Tiger om det. Du kan ikke rigtig tage det for seriøst, når Tiger hopper rundt mellem stolene, siger Vivian Chan til CNN.

Hun mener langtfra, at Tiger får virksomheden til at fremstå uprofessionel. Tværtimod er hunden god til at styrke relationerne med kunder og arkitektfirma. Hunden er fortrolig med de besøgende og kan finde på at falde i søvn op af deres ben.

- Nogle kunder tager endda ting med til hunden, siger Vivian Chan.

Klik her og deltag i debatten på Facebook: Kan en hund på kontoret modvirke stress? Eller er det blot ønsketænkning for hundeejere?

I arkitektvirksomhedens nabolag huserer en it-virksomhed, der udvikler applikationer til tablets. Her har projektleder Imke Siefkes også sin hund Rabobi med på arbejde.

- Hundens tilstedeværelse er beroligende. Han er venlig og skaber en venlig atmosfære, siger Imke Siefkes til CNN.

I en undersøgelse publiceret i marts i the International Journal of Workplace Health Management udført af forskere fra Virginia Commonwealth University's School of Business fremgår det også, at medarbejdere der får lov til at tage deres hund med på arbejde oplever mindre stress og en større tilfredshed i løbet af dagen.

CNN kan også fortælle om en hundeelskende professor, Randolp Barker, der har nærstuderet en arbejdsplads med cirka 500 medarbejdere, hvor det gennem de seneste 14 år har været tilladt at tage hunden med på arbejde. På en tilfældig dag kan der være 20 til 30 hunde på arbejdspladsen.

Professoren fandt frem til, at de medarbejdere som havde hunden med på arbejde, havde en tendens til at udvikle mindre stress.

En organisation der afvikler en årlig "Take Your Dog To Work Day", anbefaler følgende til hundejere, der vil have deres kæledyr med på jobbet.

- Slå hårdt ned på aggressiv adfærd

- Lav hundefri zoner

- Sørge for at hundene er rene, sygdomsfrie og vaccinerede samt - ikke mindst - renlige.

- Hundene må komme med til møde, men skal forholde sig i ro og ikke forstyrre deltagerne.