Kamsvåg skal navigere Nets gennem datafarvand

Nets’ administrerende direktør udtaler sig sjældent, når sager om Nets når medierne. Hun holder sig i baggrunden og taler mere om de store og overordnede rammer for Nets og digitaliseringen af betalingsinfrastrukturen i Norden.

Administrerende direktør i Nets Mette Kamsvåg har i 20 år beskæftiget sig med betalingsløsninger i forskellige afskygninger. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mette Kamsvåg sidder i øjeblikket på en af de varmeste stole i Danmark. Siden 2012 har nordmanden været administrerende direktør i Nets. I første omgang som konstitueret direktør efter Rune Fjeldstad, der stoppede som direktør i december 2011, og siden hen officielt som direktør.

På trods af sin stilling som administrerende direktør i Nets har nordmanden været mere end tavs, når Nets har været i medierne. Både under salgsprocessen af Nets, der under stor mediebevågenhed tidligere på året blev solgt til et konsortium bestående af de amerikanske kapitalfonde Advent International og Bain Capital samt danske ATP. Men Mette Kamsvåg har i den grad også holdt tand for tunge, når det kommer til den verserende sag om Nets’ rolle i sagen, hvor en tidligere IBM-medarbejder angiveligt har lækket fortrolige kreditkortinformationer fra Nets’ databaser til ugebladet Se og Hør.

Mette Kamsvåg er imidlertid langtfra ny i Nets-regi. Siden 1994 har hun været ansat i BBS, Norges pendant til PBS. PBS og BBS fusionerede 2009 og blev dermed til Nets. Dermed har Mette Kamsvåg altså i 20 år beskæftiget sig med betalingsløsninger i forskellige afskygninger.

Det er dog andre stemmer i Nets, herunder bestyrelsesformand Peter Lybecker og Søren Winge, kommunikationschef, samt Ulrik Marschall, kommunikationskonsulent, der har kommenteret på både salget af Nets samt på Nets’ rolle i Se og Hør-sagen.

Netop bestyrelsesformand Peter Lybecker sagde følgende om Mette Kamsvåg, da hun tiltrådte i 2012:

»Med Mette Kamsvåg som øverste chef får Nets en visionær, handlekraftig og kompetent leder, der har et indgående kendskab både til Nets’ forretningsområde og til markedet inden for håndtering af digitale betalinger og informationer. Nets er i dag en international koncern med store ambitioner for de kommende år, og til at realisere ambitionerne har vi brug for en topchef med Mettes markante kvaliteter,« skrev Peter Lybecker dengang.

Når Mette Kamsvåg udtaler sig, er det ofte om de store og overordnede planer og strategier for Nets og om den øgede digitalisering af samfundet. Eksempelvis i et interview med konsulentfirmaet Mckinsey i 2013, hvor hun beskrev Nets som en virksomhed med stor fokus på sikkerhed.

»Vores arv er, at vi har fokuseret på en sikker og stabil virksomhedsdrift. Vi er et meget betroet selskab, men vi kan også se, at vi kan blive opfattet som for langsomme, når vi ser på, hvad der sker på andre områder af markedet,« sagde Mette Kamsvåg til McKinsey.

I november sidste år skrev Mette Kamsvåg en kommentar i Berlingske Business, hvor budskabet var, at særligt de små og mellemstore virksomheder skal være bedre til at omstille sig til digitaliseringen. Her skrev hun blandt andet:

»Når jeg som nordmand betragter det danske samfund, er det slående, hvor langt det offentlige Danmark er kommet med digitaliseringen sammenlignet med mit hjemland, hvor det alt for længe er blevet ved snakken. Danmark har skabt sig en position som foregangsland gennem et målrettet og ambitiøst fællesoffentligt samarbejde (stat, regioner og kommuner), der har stået på i mere end ti år, og politikerne har haft modet og viljen til at gennemføre reformer og bruge lovgivningen til at gøre danskerne digitale,« og fortsætter:

»Desværre er situationen, at alt for mange virksomheders digitale udvikling har en tendens til at stagnere på et for lavt niveau. Efter fem års finanskrise har mange små og mellemstore virksomheder forståeligt nok rigeligt at gøre med at få forretningen til at køre rundt.«

Nets servicerer mere end 33 millioner betalingskort, over en halv million hæveautomater og har udstedt mere end 7,8 millioner digitale identiteter.