Kampen om medarbejdere strammer til

Danske virksomheder får stadig sværere ved at finde højtuddannede og faglærte til ledige job.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom ingen fra officielt hold er glade for at tale om flaskehalse og arbejdskraftmangel, strammer situationen til måned for måned ude i virksomhederne.

Inden for det seneste år har næsten otte ud af ti af Dansk Industris medlemsvirksomheder haft behov for at ansætte nye medarbejdere, og blandt disse virksomheder har knap halvdelen oplevet, at det er blevet sværere eller meget sværere at finde medarbejderne, end det var for et år siden.

Det viser en helt ny medlemsundersøgelse fra Dansk Industri foretaget blandt 456 medlemsvirksomheder i 3. kvartal i år.

Undersøgelsen viser også, at det har alvorlige konsekvenser for de virksomheder, der har svært ved at finde de rette medarbejdere, ikke mindst de små og mellemstore virksomheder.

Mere end halvdelen af de virksomheder med under 100 ansatte, som havde haft svært ved at finde medarbejdere, har ifølge Dansk Industris undersøgelse måttet takke nej til ordre, mens det gælder op mod 30 pct. af de større virksomheder.

Sidst Dansk Industri gennemførte en lignende undersøgelse var for trekvart år siden, i fjerde kvartal 2014. Dengang var det kun hver tredje virksomhed, der syntes, det var blevet sværere at rekruttere medarbejdere.

Rekrutteringsproblemerne er størst, når det gælder højtuddannede faglærte. Blandt de virksomheder, der oplever, at det bliver sværere at finde arbejdskraft, oplyser 61 pct. af virksomhederne, at de ikke har kunnet finde nye medarbejdere med en videregående uddannelse, mens 43 pct. forgæves har ledt efter faglærte.

Ifølge Charlotte Rønhof, underdirektør i Dansk Industri, er det fortidens synder, der i stigende grad viser sit ansigt, ikke mindst når det gælder højtuddannede medarbejdere.

»Vi har ofte påpeget, at der er mangel på især ingeniører, men det bliver værre og værre. Det er fortidens synes, vi lider under, fordi politikerne ikke har hørt efter, men tilladt, at vi har uddannet skævt i forhold til, hvad erhvervslivet har brug for,« siger Charlotte Rønhof.

Dansk Industris undersøgelse offentliggøres samtidig med, at Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mandag i Information kunne offentliggøre nye tal, der viser at der fortsat er høj ledighed blandt nyuddannede akademikere.

»Undersøgelsen bekræfter netop, at vi har uddannet skævt, men samtidig bliver man også nødt til at sige, at mange af dem, der bliver uddannet, det gælder også ingeniører, har svært ved at få lettet foden og flytte uden for storbyerne og derhen, hvor jobbene er,« siger Charlotte Rønhof, underdirektør i Dansk Industri, forud for Industriens Topmøde tirsdag. Her skal 1.000 erhvervsfolk og politikere diskutere, hvoordan man kan blive bedre til at udnytte de talenter, der findes blandt unge og ledige i Danmark.

Manglen på akademikere bliver formentlig kun større i fremtiden. I foråret offentliggjorde initiativet Engineering The Future f.eks. en prognose, som viser, at vi om ti år vil mangle 13.500 ingeniører.

Det samme gælder faglærte. Som omtalt i Berlingske Business mandag vil problemerne med at finde faglærte kun vokse i de kommende år. En ny prognose fra Dansk Industri viser, at Danmark vil mangle 44.000 faglærte i 2025. Der er derfor brug for en markant indsats for at få uddannet flere faglærte og for at få omskolet og opkvalificeret ledige fra andre brancher, mener Dansk Industri og Dansk Metal.

Én af de virksomheder, der har problemet helt inde på livet, er DBI Plastics ved Sorø.

»I modsætning til for et par år siden, hvor det kun var bestemte typer af stillinger, vi havde problemer med at rekruttere til, oplever vi i dag, at det er blevet sværere at finde motiverede og kvalificerede medarbejdere til alle typer af stillinger i virksomheden,« siger Claus Christensen, produktionschef hos DBI Plastics.

DBI Plastics forsøger at imødekomme problemet ved at tænke utraditionelt, når der skal rekrutteres medarbejdere. Ledigheden blandt ufaglærte 3Fere er f.eks. efterhånden så lav på Vestsjælland, at virksomheden i stedet ansætter ledige fra f.eks. HK-området til at arbejde i produktionen. Det sker i samarbejde med de

Når det gælder højtuddannet arbejdskraft er virksomhederne også fleksibel og strækker sig langt med hensyn til at tage nyuddannede og kandidater med en skæv baggrund ind, mener Charlotte Rønhof fra Dansk Industri.

»Virksomhederne vil gå langt, men der er en grænse. Vi bliver nødt til at være ærlige og sige, at virksomhederne ansætter dem, der har brug for. Det er ikke altid nyuddannede er stærkt nok rustede til at træde ind og udføre en funktion, hvor man skal have erfaring fra dag ét. Havde vi vist rettidig omhu ville vi have haft de erfarne kandidater, vi har brug for i dag. Det betaler vi for nu, samtidig med at mange nyuddannede ikke er mobile nok,« siger Charlotte Rønhof. t lokale jobcenter. Virksomheden forsøger også at motivere ufaglærte medarbejdere til at videreuddanne sig til faglærte.

»Og så gør vi en hel del for at gøre opmærksom på os selv, f.eks. i medierne og på de lokale folke- og erhvervsskoler. Mange ved ikke, hvad det vil sige at arbejde i en produktionsvirksomhed, og det er vores opgave af vise dem det,« siger Claus Christensen.