Kampen for jobbene

Forbundsformand i NNF, Ole Wehlast, kæmper en indædt kamp for at bevare fødevarearbejdspladser i Danmark.

Ole Wehlast sluttede i sidste uge sin seneste arbejdskamp som formand for NNF med slagteriaftalen på Bornholm. Men der kommer givetvis flere, inden hans embedsperiode udløber i 2016. Foto: Hung Tien Vu Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Få fagforeninger har som Fødevareforbundet NNF haft diskussionen om udflytninger af job tæt inde på livet. Virksomhederne på fødevareområdet har nedlagt tusindvis af arbejdspladser de senere år, ikke mindst hos Danish Crown, som senest var tæt på at dreje nøglen om på slageriet på Bornholm, der ikke længere var rentabelt. Forbundsformand Ole Wehlast har derfor først og fremmest gjort det til en mærkesag at sikre job til sine medlemmer.

Det er ingen hemmelighed, at slagterierhvervet har fyldt meget af NNF-formandens kalender i de ni år, han har haft posten. Men egentlig er han uddannet bager. Den unge Wehlast kom i lære som konditor i Kgs. Lyngby og blev derefter ansat hos FDB i Tåstrup. Som bare 21-årig blev han tillidsmand for 150 kolleger, og det faglige arbejde skulle vise sig at forme resten af hans karriere. Fra at være håndværker skiftede Ole Wehlast inden længe mel og sukker ud med et skrivebord som sekretær i a-kassen for bagergruppen i København og få år senere for hele bagerområdet i NNF.

Fagboss med arbejdsgivertræk

Som formand for NNF stod det dog hurtigt klart, at det ikke var bagerne, men slagterne, Ole Wehlast ville komme til at bruge flest kræfter på. Da han i 2005 formelt overtog formandsposten efter Henry Holt Jochumsen, gjorde han det klart, at han ville arbejde for større jobsikkerhed for medlemmerne. Og med god grund. I dag, ni år senere, har Danmark tabt tusindvis af fødevarearbejdspladser, ikke mindst på slagteriområdet, hvor hundredvis af dansk slagtesvin har måtte lade livet i Tyskland frem for på danske slagterier på grund af de favorable tyske lønninger. Hvordan kæmper man så for arbejdspladserne, når det er lønnen til medlemmerne – som fagbevægelsen har kæmpet sig til – der er problemet? Netop det spørgsmål har Ole Wehlast forsøgt at besvare i takt med, at arbejdspladserne, anført af Danish Crown, er rykket syd for grænsen. Blandt andet er NNF ét af de forbund, som er gået forrest i kampen mod afgifter på virksomhederne som Nox- og fedtafgiften. Han har også kastet sig ind i kampen for bedre vilkår for landmændene for at øge produktionen af slagtesvin.

»Jeg mødte engang en direktør i metalindustrien, som sagde, at hvis hans fag var ligeså politisk styret som landbruget, havde han kastet håndklædet i ringen for længe siden,« udtalte han til LandbrugsAvisen tidligere i år.

Ole Wehlasts kamp side om side med arbejdsgiverne har dog en grænse, hvilket det lukningstruede slagteri på Bornholm tydeligt vidnede om i sidste uge. Overenskomstens løngrænse er ikke til diskussion. Det vil skabe en nedadgående spiral på de øvrige arbejdspladser, lød det fra NNF. Timelønningerne til de ufaglærte slagteriarbejdere er for høje, og forbundets attitude vil sende flere job ud af landet, svarede Danish Crown igen. Kun med tilskud fra staten og en mindre lønnedgang blev slagteriet på Bornholm reddet.

Men det er næppe sidste slag i kampen for arbejdspladserne. Ole Wehlast er valgt som formand til 2016.