Kamp for kvinder i direktørstolen

I dag søsætter ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) og Dansk Industri en kampagne for at få flere kvindelige ledere.

Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) og Dansk Industri søsætter en kampagne for at få flere kvindelige ledere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech Andersen
Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

10 topledere fra offentlige og private virksomheder er udpeget som ambassadører, der i en ny kampagne fra Ministeriet for Ligestilling og Dansk Industri skal gå forrest i kampen for at øge andelen af kvinder i topledelse.

"Det er relevant i mange sammenhænge - særligt i Danmark. Der er færre kvinder på ledelsesposter i Danmark end i mange andre lande, som vi normalt sammenligner os med," siger koncernchef for ISS Jørgen Lindegaard, som er en af de 10.

ISS' danske topledelse tæller ingen kvinder, mens virksomheden på verdensplan har 13 procent kvinder blandt de 350 absolutte topledere.

"Der sker noget fra mellemniveau til topniveau i Danmark. Vi rekrutterer internt, og kvinderne er der på mellemniveauet, men af en eller anden grund optræder de ikke højere oppe. Det er vigtigt at have et ledelsesteam med forskellighed, og det er min opgave at finde ud af, hvordan vi kan gøre det bedre. Det vil komme på agendaen, men det er også vigtigt, at vi udvælger efter kvalifikation. Vi må ikke forfalde til kønskvotering, men jeg erkender, at det ikke kommer af sig selv," siger Jørgen Lindegaard.

Ledernes Hovedorganisation hilser de nye ambassadører velkommen.Afdelingschef Trine Thorning mener, det er kommet bag på mange, at det er så svært at få kvinderne ind i direktionslokalerne.

"Men det er 100 års traditioner og kultur, vi skal gøre op med. Når kendte erhvervsfolk nu siger, at de kan se vigtigheden af at få kvinder ind, og at de vil bestræbe sig på at få flere - ikke fordi de skal, men fordi det skaber værdi - kan det åbne øjnene for andre virksomheder," siger Trine Thorning.

I dag udgør kvindelige ledere i det private erhvervsliv kun fire procent. En undersøgelse fra Institut for Konjunkturanalyse viser, at omkring en femtedel af de største danske virksomheder i det private erhvervsliv arbejder med at rekruttere kvinder til ledelse, mens kun fem procent af virksomheder med færre end 200 ansatte gør noget tilsvarende.