Julemandens økonomiske gambling

Julemanden, 254 år, bor på Nordpolen sammen med sin kone og deres 12 børn, som aldrig er flyttet hjemmefra. Har gennem selvstudier uddannet sig til cand.oecon., taler et dusin sprog flydende og rejser kloden rundt mindst en gang om året.

Han er en af de travleste personer i hele verden netop nu. Julen er højsæson, og det bliver ikke til mere end et par timers søvn i døgnet. Alligevel sørger han for at pleje sine investeringer og viser sig at være lidt af en gambler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lea Meilandt Mathiesen/Scanpix
Alle eksperter anbefaler at geare ned for aktiebeholdningen og skrue op for obligationerne, når man bliver ældre. Men ikke julemanden. Han har – trods sin fremskredne alder på 254 år – valgt at ligge inde med 92 procent aktier og kun 8 procent obligationer:

»Selv om jeg efterhånden har et par år på bagen, går der lang tid, før jeg trækker mig tilbage. Og jeg er overbevist om, at aktiemarkederne på langt sigt er et lukrativt sted at placere sine penge. Selv har jeg haft stor glæde af at placere såvel pensionsopsparing som frie midler i især kinesiske, indiske og nordiske aktier,« siger julemanden og afslører, at strategien har givet et imponerende afkast på 28,7 procent i et år, hvor uro og nedture ellers har præget markederne.

Dermed performer julemanden væsentlig bedre end professionelle investorer. Mange danskere får i disse dage brev fra deres pen­sionsselskab eller bank med nedslående afkast omkring en procent – i visse tilfælde endda et underskud. Julemanden giver det kolde klima på Grønland en stor del af æren for sit afkast:

»Jeg er iskold. Bare fordi aktierne ryger lidt ned et par dage, går jeg ikke i panik. Jeg har sørget for at sprede mine investeringer bredt på flere aktører på flere markeder over tid. Samtidig har jeg sat mig grundigt ind i de enkelte selskaber, så jeg er sikker på, at forretningsgrundlaget er i top. Hvis man følger den strategi, er aktier de bedste investerings­objekter,« siger julemanden, der kritiserer bankerne for deres høje gebyrer på aktiehandler.

Dyre lærepenge
I april i år justerede han sin aktieportefølje. Under et af de mange træningspas med rensdyrene over USA opdagede han, at noget var under opsejling.. Og ganske rigtigt – dårlige boliglån og et kollapset boligmarked har fået finansaktier over hele verden til at rasle ned i kurs. Heldigvis for julemanden nåede han at komme af med sine mange bankaktier.

Omvendt har han for nylig brændt nallerne på at handle med de såkaldte CFD-aktier, som giver mulighed for at spekulere i og tjene penge på kursfald.

»Jeg blev lidt fanget af at tjene penge, selv om alle tal blinker rødt. Men jeg må erkende, at der er investeringsmuligheder, som kræver mere indsigt, end jeg har tid til at få. Jeg tabte på få uger et sekscifret beløb, så det var nogle dyre lærepenge,« siger julemanden.

Dyrt at være julemand
Men hvorfor bruger julemanden overhovedet sin sparsomme tid på at investere sine penge? Svaret er indlysende: Det bliver dyrere og dyrere at være julemand:

»Der er ikke mange, som tænker over det, men det koster mig enorme summer, at verdens befolkning hver eneste dag året rundt vokser med 210.000 mennesker. Alle børn skal have en julegave, og når hver julegave i gennemsnit koster i omegnen af en 50’er, skal jeg bruge fire milliarder kroner ekstra hvert år. Derfor bliver jeg nødt til at investere mine penge – hvis det ikke havde været for de seneste års afkast, var der ikke råd til julegaver til alle børnene,« afslører julemanden, der slet ikke tør slet tænke på, at han risikerer at ende med negativt afkast enkelte år.

For at holde omkostningerne nede har julemanden for længst udliciteret de fleste opgaver i forbindelse med julegaveproduktionen til Kina. Hans egen fabrik på Nordpolen, hvor det hele startede, producerer nu kun gaver til børn i Norden, herunder Danmark.

Dårligt nisse-arbejdsmiljø
Fagforeningen 3F var for nylig forbi for at tjekke arbejdsvilkårene for de hårdtarbejdende medarbejdere:

»Nisserne klager over kolde fingre – der er jo koldt deroppe på Nordpolen – men Julemanden har afvist at udlevere vanter til sine ansatte, fordi det er for dyrt. Herudover har flere julenisser henvendt sig til 3F med klager over deres psykiske arbejdsmiljø. De føler sig dårligt behandlet, når Julemanden besvarer en hver henvendelse med et »Ho-ho« i stedet for at efterleve sine forpligtelser som chef for julenisserne,« siger arbejdsmiljøkonsulent, Henrik Hansen i 3F.

Prioriterer børnene
Julemanden ønsker ikke at kommentere kritikken, men erkender, at han har brugt meget tid på sine investeringer, og at det måske er gået ud over nisserne:

»Men jeg har valget mellem at købe dyrt ind til mig selv og mine ansatte eller prioritere gaver til børnene. Jeg har valgt børnene,« siger han.

Til næste år bliver han nødt til at bruge endnu mere tid på sine investeringer for at skaffe kapital nok til de 76 millioner ekstra børn, og strategien ligger allerede fast:

»Vedvarende energi og den del af bygge­industrien, der har fokus på Asien, er mine klare favoritter. Jeg er slet ikke i tvivl om, at det er her, vi kommer til at se væksten i 2008,« siger julemanden.