Jørgen Balle Olesen giver langsomt slip på sit hjertebarn

Manden, der gjorde Saxo.com til en succes, har – stolt og vemodigt – solgt internetboghandlen videre til velkendte hænder. Men selv om Jørgen Balle Olesen overlader styringen til JP/Politikens Hus, vil han altid være den, der gik forrest og fik danskerne til også at købe deres bøger på nettet.

Jørgen Balle Olesen forsøgte at gå en anden vej end sine boghandlerforældre, men endte med at være den, der etablerede Danmarks største onlineboghandel, Saxo.com. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Jørgen Balle Olesen solgte for nylig resten af sin andel i Saxo.com til JP/Politikens Hus, der i flere år har ejet 30 pct. af selskabet. Og det lader ikke til at have været en nem beslutning for manden, der har fået etableret en virksomhed med 50 ansatte og en omsætning på mere end 300 mio. kroner.

»Jeg overdrager nøglerne til JP/Politikens Hus med en blanding af stolthed og vemod. Heldigvis er JP/Politikens Hus den helt rigtige til at drive Saxo.com til det næste niveau,« skrev han i pressemeddelelsen.

Men for at forstå Jørgen Balle Olesens vemod skal man kende historien bag Saxo.com.

Selv om den fysiske boghandel er danskernes foretrukne sted at købe bøger, har den fået stærk konkurrence af Saxo.com de seneste år. Det skyldes ene og alene én person: Jørgen Balle Olesen selv.

Inden Saxo.com landede på Olesens hænder, var projektet mislykkedes gevaldigt. Ad flere omgange. Der var i hvert fald ikke nogen, der reelt kunne få gang i salget. Heller ikke da den britiske konkurrent Stop4U.com tog det under sine vinger i 2001.

Saxo.com genopstod på danske hænder året efter, men det var først, da Jørgen Balle Olesen, der i forvejen drev e-boghandel.dk, købte forretningen i 2005, at det hele tog fart.

Han kunne se, at der var potentiale i at drive en butik på nettet og mente, at »de andre sov i timen« med henvisning til, at ingen turde at tage en chance med internettet.

I dag er Saxo.com ifølge en analyse foretaget af Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH) danskernes sjettemest foretrukne sted at handle på nettet og genererer en femtedel af det samlede bogsalg i Danmark.

Vokset op i en boghandel

Succesen med at få danskerne til i højere grad at »klikke« deres bøger hjem kan måske tilskrives, at Jørgen Balle Olesen er vokset op i en boghandel. Hans forældre, Inge og Per Olesen, drev Boghandleren på Østerbrogade 200 i 39 år, og det lå næsten i kortene, at han og søsteren, der i dag er forlægger, skulle samme vej.

Omdrejningspunktet ved middagsbordet var som regel bøgerne. Litteraturen. Fiktionen.

Men Jørgen Balle Olesen tog en uddannelse som cand.merc., fordi livet som selvstændig ikke virkede tillokkende på ham. Han brugte blandt andet nogle år på ulandsprojekter i Afrika og Sydamerika. Kærligheden til bøgerne bankede dog stadig i ham, for i 2000 overtog han forældrenes boghandel, som han er fortsat med at drive ved siden af Saxo.com. Siden er det kun gået én vej.

Og selv om faren nu lurer udefra, fordi giganten Amazon snart er på vej til Danmark, har Jørgen Balle Olesen gentagne gange holdt fast i, at Saxo.com kan modstå konkurrencen. Senest til Berlingske i maj.

Fordi Saxo.com er førende på dansk litteratur, og Saxo.com i sidste ende ved langt mere om de danske forbrugere. Men det bliver nu JP/Politikens Hus' opgave at varetage den opgave, for Jørgen Balle Olesen har givet ansvaret videre. Og dog.

Han fortsætter nemlig i en overgangsperiode som administrerende direktør – og så overtager han den latinamerikanske del af forretningen. Og hvem er bedre til at føre det videre end én, hvis hjerte både banker for bøgerne og for ulandene.