Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Danmark mistede i kriseårene 2008 og 2009 godt 67.000 job i industrien, og det har kostet mere end 10 mia. kr. Fortsætter udviklingen, runder tabet 15 mia. kr. i år, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Det viser en analyse, som AE-rådet har lavet for fagforeningen Dansk Metal. Og udviklingen vil fortsætte på den måde, frygter Dansk Metals chefanalytiker, Michael Baunsgaard Schreiber.
- For eksempel fyrer Wittenborg 300, og Lindøværftet lukker. Tabene af industrijob er hårde prygl til Danmark, for 45 pct. af vores eksportindtægter kommer fra industrien, og industrien udgør en femtedel af landets samlede BNP. Derfor er det afgørende, at industrien får en bedre fremtid i Danmark, end udsigterne i dag tyder på, siger Michael Baunsgaard Schreiber til Jyllands-Posten.
Kent Damsgaard, erhvervsøkonomisk chef i erhvervsorganisationen DI, venter ikke, at alle mistede job vil blive ført tilbage til Danmark. Men det er heller ikke, hvad det drejer sig om. I stedet skal der investeres i det, som danske virksomheder kunne frem til krisen: At fremstille produkter af bedre kvalitet og i bedre design.
- For at genskabe de tabte job skal vi lave produkter, som kunderne vil give ekstra for. Vi kan ikke bestemme, hvad der bliver det nye store. Det kan kun virksomhederne, der har kompetencerne og ser markedsmuligheder. Vi ved til gengæld, at vi kan konkurrere på kvaliteten frem for på prisen. For at komme dertil skal virksomhederne bruge bedre rammevilkår som f.eks. lavere selskabsskat, lavere energiafgifter, bedre uddannelser og mere erhvervsrelevant forskning, siger Kent Damsgaard til Jyllands-Posten.