Jobsøgere udelukker sig selv fra job

Det er stadigvæk den mere tilbagelænede metode med at kigge jobsites, fagblade og aviser igennem, som flertallet benytter, når de kigger efter nyt job.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Mere opsøgende og utraditionelle metoder som at netværke og sende uopfordrede ansøgninger bliver næsten ikke brugt.

Det viser en undersøgelse, som analysefirmaet DG Media har lavet for HK/Kommunal blandt knap 1.200 ansatte i den offentlige administration.

Kun fem procent gør opmærksom på sig selv ved at sende uopfordrede ansøgninger til en arbejdsplads. Otte procent har et CV liggende på nettet, mens knap hver femte bruger sit faglige og personlige netværk til at orientere sig om nye job og jobmuligheder.

Alt i alt et billede af jobsøgere som ikke specielt offensive på jobmarkedet, hvor der netop nu er hård kamp om stillingerne.

Det er helt galt, lyder reaktionen fra Hanne Rude, erhvervspsykolog og konsulent med speciale i jobsøgning og karriererådgivning.

- Synlighed, synlighed og få dit CV i cirkulation. Det er nøgleordene. Vi ved, at langt de fleste job besættes uden om annoncer, så på den måde udelukker man sig selv fra størstedelen af jobmarkedet ved kun at kigge annoncer.

Selv om offentlige stillinger som hovedregel skal slås op, så er virkeligheden en anden.

- Praksis viser, at man for eksempel opretter nye stillinger, som passer til en bestemt person, eller man ansætter en person, fordi vedkommende har været synlig via en uopfordret ansøgning, oplever Hanne Rude.

Hendes anbefaling er derfor at sende uopfordrede ansøgninger og bruge sit netværk.

Netværket er ikke kun faglige og personlige venner, men også tidligere kolleger og medstuderende, pointerer Hanne Rude.

- De skal ikke skaffe én et job, men de kan levere vigtig information om mulige job i afdelingen, kravene og relevante personer.

HK/Kommunals næstformand, Claus Gahrn, kan kun opfordre til, at jobsøgere tænker utraditionelt.

- For nogen er det måske grænseoverskridende, men det handler om at være opsøgende. Godt nok skal offentlige stillinger opslås, men det at udvise interesse afspejler, at vedkommende tør tage initiativer, siger Claus Gahrn.