Jobskift sikrer mænd højere løn

Forskellen på mænd og kvinders løn skyldes, at mænd oftere skifter job end kvinder og derfor oftere får chancen for at tage et lønhop.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når mænd får mere i løn end kvinder, er det hverken fordi chefen diskriminerer kvinden eller fordi kvinden er en dårlig forhandler. I stedet skyldes løngabet mellem de to køn, at mænd oftere skifter job end kvinder, og at de derfor oftere får mulighed for at rykke lønnen en tand opad.

Det viser et omfattende forskningsprojekt, som forskere fra Aarhus Universitet, Business and Social Sciences har gennemført blandt danske lønmodtagere med en stærk tilknytning til arbejdsmarkedet i større danske virksomheder.”Forskellen mellem kønnene er, at mænd flytter sig mere end kvinderne, og det betyder, at mændene kommer til at oppebære en større løn end kvinderne. Resultatet er interessant, for det betyder jo, at det umiddelbart er et kønsneutralt arbejdsmarked, vi har,” fortæller en af forskerne bag, Anders Frederiksen, lektor, ph.d., Aarhus Universitet.

Kønskampen skal ikke afblæses

Endda formår kvinderne at få lige så store procentvise lønstigninger som mændene, når de skifter job – både når det sker internt i virksomheden og når de får helt ny arbejdsgiver. Selv 5-10 år efter, at jobskiftet har fundet sted, er der fortsat kun små afvigelser i lønstigningen blandt kønnene.
Men det betyder ikke, at kvinder skal afblæse kampen mod uligeløn, mener Anders Frederiksen.

”Der er i hvert fald det budskab, at kvinderne skal være bedre til at udnytte mulighederne på arbejdsmarkedet,” siger han.Helt fri for køn er løn ikke. Kvinderne har til tendens til at lægge lavere ud rent lønmæssigt, når de træder ind på arbejdsmarkedet.

”Det er klart, at hvis deres udgangspunkt er lavere, så vil det forstærke det billede, vi allerede kender,” siger Anders Frederiksen.

At kvinder ikke så ofte skifter job, hænger ifølge ham sammen med familiestiftelse. Tidligere forskning har vist, at kvinders mobilitet på jobmarkedet daler, når de får børn. Det modsatte sker for mænd.

Se TV: Obama forsøger at sælge jobplan