Jobpatrulje trevler Nordsjælland for ungarbejdere

LOs jobspatrulje bevæger sig igennem Nordsjælland for at tjekke unge arbejdsvilkår. Det er især de mindre steder, hvor der er problemer og enkelte steder vil opleve faglig opfølgning efter besøget.

Foto: Andreas Beck
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En lang række butikker, restaurationer og virksomheder har i løbet af ugen haft besøg af LOs jobpatrulje, der hen over sommeren tjekker unges arbejdsvilkår.

"Vi har indtil videre foretaget 125 interviews med unge og mangler 14 for at nå vores mål. Der er generelt ordentlige vilkår, men vi har også set enkelte grelle steder, hvor der vil blive en faglig opfølgning efter vores besøg," siger Camilla Skree-Jakobsen, der er koordinator for Jobpatruljen i Hovedstaden.

Der har det seneste år været en række sager om dårlige arbejdsvilkår for unge ansætte i butikker og caféer som eksempelvis sagerne om medarbejderne hos Agnes Cupcakes og Café Sommersko i København.Det er en kombination af uvidenhed hos især de mindre virksomheder, der ikke har overenskomst, og de unges egne forestillinger om, hvad de kan klare.

"Det er stadig de samme problemer, vi støder på. Det er typisk unge under 18 år, der udskænker alkohol, løfter mere end de burde eller arbejder længere tid end de burde. Det er meget udbredt, at de unge gerne arbejder hårdt for at få tjent nogle penge, men vi oplyser dem om, hvad de skal undgå for ikke at blive nedslidt i det lange løb," siger Camilla Skree-Jacobsen."Det er ofte heller ikke af ond vilje fra arbejdsgivernes side, når forholdene ikke er i orden. Det er typisk på mindre steder uden overenskomst," siger hun.

LOs Jobpatrulje har koncentreret sig om de større byer, og i morgen vil patruljen koncentrere sig om kyst- og sommerhusbyer som Gilleleje og Tisvildeleje.