Jobkrisen er afblæst

Landets fire regionale beskæftigelsesråd er enige om, at arbejdsmarkedet er vendt til det bedre.

Finanskrisen har siden efteråret 2008 sat sit kedelige præg på det danske arbejdsmarked og sendt beskæftigelsen ned. Men nu vender tendensen, vurderer de fire regionale beskæftigelsesråd.

- Vi har oplevet en klar vending inden for de seneste tre-fire måneder, og vi har samtidigt set et markant fald i antallet af fyringsvarslinger, og det er jo den første indikator på, at beskæftigelsen ikke falder mere, siger regionsdirektør i Beskæftigelsesrådet for Hovedstaden og Sjælland Jan Hendeliowitz til Børsen.

Blandt de positive tegn for arbejdsmarkedet tæller, at antallet af fyringsvarsler faldt med syv procent fra januar til februar. Samtidig var antallet af nye jobannoncer på nettet oppe på 15.200 i februar i år mod en tendens på 13.000-14.000 nye annoncer hver måned gennem 2009 og 2010.

Har nået bunden

Antallet af beskæftigede har udviklet sig i den rigtige retning over det seneste år, hvor tallet faldt med 45.000 i december 2009, var faldet nede på 4300 i samme måned 2010.

De positive takter på arbejdsmarkedet bakkes op af Michael Svarer, professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

- Jeg tror, at vi har nået bunden, men man skal ikke forvente en markant stigning i beskæftigelsen i løbet af de næste par år, siger han til Børsen.

Bank tager forbehold

Hos Danske Bank mener cheføkonom Steen Bocian da også, at man skal tage udmeldingerne fra beskæftigelsesrådene med forbehold.

- Det er da glædeligt, at beskæftigelsesrådene er så positive, men det er lidt mere optimistisk end det, vi tør tro på. Vi forventer et lille fald i det første halvår af 2011 og så en vending i løbet af sommeren, siger han til Børsen.