Jobfesten i gang for ingeniører

Mens store dele af arbejdsmarkedet står i stampe, går kun knap tre procent af ingeniørerne ledige, mens jobopslagene boomer. Fagforening ser tegn på flaskehalse uden for de store byer

Jobfesten i gang for ingeniører. Her ses DTU (Danmarks Tekniske Universitet) i Lyngby. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Mens den generelle arbejdsløshed ikke har rykket sig ud af stedet i år, er jobfesten godt i gang for ingeniørerne.

På to år er ingeniørledigheden faldet fra 4,3 til 3,1 procent, og samtidig er antallet af jobopslag på området tredoblet siden september 2009, viser tal fra Ingeniørforeningen (IDA).

Efterspørgslen er nu så stor, at fagforeningen ser begyndende tegn på flaskehalse på områder som energi og byggeri uden for de store byer. Det gælder eksempelvis i Syddanmark, der som led i projektet »De Bedste Hjerner til Syddanmark« for nylig har været i Lissabon på jobmesse for at hente højtuddannet arbejdskraft. Også Nordjylland råber på kvalificerede hænder. For to år siden stod regionen med landets højeste ledighed på 5,8 procent, efter at blandt andet Motorola og Texas Instruments lukkede. I dag er ledigheden under tre procent, selv om der i mellemtiden er blevet 20 procent flere ingeniører.

»Det er meget glædeligt, at den gode udvikling har bidt sig fast. Der er områder, der melder om flaskehalse, så nu gælder det om at sikre virksomhederne de rette kompetencer, så ikke vi går glip af de muligheder for vækst, som vi har lige nu,« siger Frida Frost, formand for IDA.

Arbejdsgiverne bekræfter tendensen og peger på, at virksomhedernes optimisme er på det højeste niveau siden krisens start.

»De offentlige anlægsprojekter og regeringens kickstart har styrket markedet for mange virksomheder. Men det stiller samtidig krav til vores uddannelsespolitik. Vi ser allerede nu, at der hentes en stadig større andel af specialister i udlandet, fordi vi ikke har det tilstrækkelige antal medarbejdere med de nødvendige kompetencer,« siger Henrik Garver, adm. direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører ,og henviser til Metro-Cityringen, hvor omkring hver tiende medarbejder er udenlandsk. Han vurderer dog, at det er for tidligt at spå om, hvorvidt ingeniørernes jobfest smitter af på andre.

Blandt de næsten 1.000 ingeniører, der blev fyret fra Nokia sidste år, er jobfesten også ved at begynde. Iværksætteriet blomstrer med 45 nye virksomheder skabt af tidligere ansatte, og i alt har 75 procent af de opsagte medarbejdere fundet nyt levebrød.