Jobansøgninger er for ringe

KARRIEREPANELET: »Mærkeligt«, lyder det fra karriereeksperter. Selv om der er stærk konkurrence om jobbene i forhold til for to år siden, er kvaliteten af jobansøgningerne langt fra bedre i dag. Tværtimod.

Jesper Malm (t.v.), chef for Corporate Communication i Dansk Røde Kors, og Troels Thown, der er cand.com i et vikariat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Møller Jørgensen

Selv om ansøgerne ved, at de ofte må konkurrere med op til 400 andre jobsøgende, er kvaliteten i jobansøgningerne langt fra bedre i dag end for to år siden, hvor der var mangel på arbejdskraft.

I denne artikel i serien Karrierepanelet giver Charlotte Pries Jensen gode råd til, hvordan din ansøgning kan lande i toppen af bunken.

Du kan købe adgang til denne ene artikel for 10 kr., men vælger du at abonnere på Business PLUS får du adgang til denne, samt meget andet indenfor kategorien karriere.


Selv om ansøgerne ved, at de ofte må konkurrere med op til 400 andre jobsøgende, er kvaliteten i jobansøgningerne langt fra bedre i dag end for to år siden, hvor der var mangel på arbejdskraft.

Det viser en rundspørge, som Berlingske Business har foretaget hos karriereeksperter. Ifølge karriererådgiver i Dansk Journalistforbund, Jonas Thing, begår mange den fejl, at de forfalder til at bruge en masse plads på at skrive, at de brænder for jobbet.

»Langt de fleste skriver ikke noget om, hvad de reelt vil lave – og hvordan de vil være en bonus for virksomheden. Det handler dybest set om, at ansøgerne skal sige til sig selv: Jeg er en arbejdskraft: Hvad er det, jeg kan tilbyde,« siger han.
For at lande øverst i bunken er det nødvendigt, at ansøger laver det forberedende arbejde ordentligt.

»Det underlige er jo, at selv om der ligger op mod 400 ansøgninger i bunken, så er det stadig muligt at lande i toppen, hvis man gør sit forarbejde ordentligt,« siger han.

Alligevel oplever han, at omkring 80 procent af de 1200 jobansøgninger, han læser igennem hvert år, undgår at forholde sig til den virksomhed og de arbejdsopgaver, der udbydes, fordi ansøgeren ikke har lavet research på virksomheden.

Uddyb dit cv
En typisk fejl er ifølge adm. direktør for Mercuri Urval, Christian Kurt Nielsen, der skriver til Karrierepanelet i Berlingske Business, at ansøgere henviser til hjemmesider i deres cv på tidligere virksomheder, de har arbejdet for.

»Det lægger en ekstra byrde på den, der skal læse jobansøgningen – og det duer ikke i en stor stak,« siger han og anbefaler at skrive, hvad virksomheden omsætter for, og hvilke arbejdsopgaver ansøgere har haft.

Fyrede søger job
I Ledernes Hovedorganisation oplever ledelsesrådgiver Nikoline Meyer, at den lave kvalitet i jobansøgningerne skyldes, at flere i øjeblikket søger job uden for deres egen hjemmebane, fordi mange er fyret eller sagt op.

»Flere søger job for enhver pris, fordi de tænker ups, jeg er fyret om et halvt år. Når man netop søger job med spredehagl er det svært at sælge sig selv på en troværdig facon, og det går naturligvis ud over kvaliteten i jobansøgningerne,« siger hun.

På hendes jobsøgningskurser i Ledernes Hovedorganisation er der flere medlemmer, der har fået op mod 60 afslag, fordi deres jobansøgning ikke har været målrettet jobbet.

»Det påvirker naturligvis også motivationen til at skrive en god jobansøgning – og betyder samtidig, at HR-chefen får rigtigt mange ansøgninger, der skal sorteres fra,« siger hun. Andre gængse fejl i jobansøgningen er at skrive, at man er teamplayer, at man kan holde mange bolde i luften og at gentage sit cv i selve ansøgningen. På den måde bliver ansøgningen nemlig hurtigt for blød og ufokuseret, lyder det fra Nynne Lykke Christensen fra DJØF,

Forkælede laver fejl
Det er især de unge og de ældre, der kan blive bedre til at sælge sig selv.
Christian Kurt Nielsen fra Mercuri Urval mener, at problemet med ansøgningerne er størst hos de, der kom ud på jobmarkedet for fem år siden, da tiderne var gode og flere kunne vælte sig i jobtilbud.

Nu er det alvor
»Netop den gruppe er kræsne og tænker, at de sagtens kan søge job, selv om de ikke lever op til de krav, der efterspørges,« siger han.

Desuden kan de modne mænd godt blive bedre, vurderer Jonas Thing fra Journalistforbundet og får opbakning af Inger Ingvardsen, der er direktør i rekrutteringsvirksomheden Pointer A/S.

»Folk har været forkælede og har tænkt, at de bare kunne zappe videre til nye job. Det er først nu, at alvoren er ved at indfinde sig,« siger hun.

Til gengæld oplever Jonas Thing fra Danmarks Journalistforbund, at især yngre kvinder er dygtige til at målrette ansøgningerne. Netop nu, hvor virksomhederne får så store mængder ansøgninger råder Christian Kurt Nielsen desuden ansøgere til at have forståelse for at processen med at finde den udvalgte ansøger kan trække ud – og at virksomheden ikke altid har tid og ressourcer til at ringe tilbage til ansøgerne med det samme.

»Man kan ikke længere forvente at få den tidskrævende, individuelle rådgivning, som man fik tidligere,« siger han.

Forny din ansøgning
At kvaliteten ikke er god nok, begrunder Jonas Thing fra Journalistforbundet med, at mange ansøgere er usikre på, hvordan de skal skrive en jobansøgning.

»Mange tror fejlagtigt stadig, at en jobansøgning skal se ud som da mor og far var unge,« siger han.

Sådan lander du i toppen
Det er nemlig slet ikke så svært at lande i toppen af bunken.
Ifølge Jonas Thing er der fem hurtige genveje til at nå toppen:

  • 1. Hold din ansøgning på én side og giv den en indholdsrig overskrift.
  • 2. Research grundigt på virksomhedens udvikling, kunder, interessenter, produkter, konkurrenter og brug det i ansøgningen.
  • 3. Kom med bud på, hvordan du kan hjælpe dem med deres udfordringer og opgaver.
  • 4. Vis altid dine egne erfaringer gennem konkrete eksempler. Ellers bliver det hurtigt tomme postulater.
  • 5. Udelad alle de mange ord om, hvor meget du brænder for og hvor motiveret du er. »Det åbner ingen døre,« formaner Jonas Thing.