»Jeg ville ikke blive gammel som minister«

I politik handler det om at finde fejl hos andre. I mit nuværende job drejer det sig om at bygge op. Det er en kvalitet i tilværelsen, jeg ikke kan sætte ord på, hvor god er, lyder det fra tidligere justitsminister Karen Hækkerup.

Karen Hækkerup på sit kontor i Landbrug og Fødevarer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg havde helt glemt, hvordan det var at have fri om søndagen. Arbejdsmetoder er meget de samme, men presset er betydeligt mindre. Man behøver ikke at have mobiltelefonen ved hånden hele tiden for at se, om der er kommet en alarmerende besked.

Sådan lyder det fra Karen Hækkerup, der nu er adm. direktør i Landbrug & Fødevarer. Hun sprang meget overraskende fra posten senest som justitsminister i Helle Thorning-Schmidts (S) regering. Tidligere var hun fødevareminister.

Hun siger selv, at hun hele tiden har haft en plan om, at hun ikke skulle blive gammel i jobbet som minister. Og da hun fik henvendelsen fra Landbrug & Fødevarer, var det en drømmestilling, de kom med. Hun arbejder også rigtigt mange timer som landbrugets talsmand, men det sker ikke under et konstant pres.

»Der er ikke noget, som pludselig eksploderer i pressen. Det gør, at jeg kan holde fri om søndagen. Det gjorde jeg ikke før. Som minister går man hele tiden rundt med telefonen i hånden for at være klar, hvis der sker noget,« siger Karen Hækkerup, der fremhæver, at hun på mange måder arbejder på samme måde nu, som da hun var minister.

»Men i dag foregår det for nedrullede gardiner. I det politiske handler det meget om at finde der, hvor de andre fejler. I mit nuværende job drejer det sig om at bygge ting op. Alle trækker i samme retning. Som minister skal man være inde over rigtigt mange ting, mens der er mere fordybelse i de mange arbejdstimer, jeg har som direktør. Det er en kvalitet i tilværelsen jeg næsten ikke kan sætte ord på, hvor god er,« siger Karen Hækkerup.

Hun påpeger, at der både er ligheder og forskelligheder på, hvordan ministerier og hvordan Landbrug & Fødevarer fungerer som organisation. Et ministerium er opbygget meget mere hierarkisk, og alle sager kører op ad i systemet. Landbrug & Fødevarer er en meget mere levende organisation.

»Vi er en fusioneret organisation. Nogen interesserer sig for frøavl, andre for svinebrug og andre for noget helt tredje. Her drejer det sig om at få enderne til at nå sammen,« siger Karen Hækkerup, der mener, at en af de styrker hun har kunnet tage med sig fra det politiske liv, er, at hun er en dygtig forhandler.

»Alle skal kunne se sig som vinder i de forhandlinger og møder, man har. På forhånd skal man lægge en strategi. Hvad vil jeg opnå med forhandlingerne, og hvad kan jeg give? Hvordan kan de andre få en sejr, så alle kan se, at med de kort, de har på hånden, har de ligeledes tage nogle stik hjem,« siger Karen Hækkerup, der understreger, at hun som direktør i landbrugsorganisationen skal have et mandat til det, hun laver på samme vis, som da hun var minister.

»Når du sidder som minister, er du også en del af et hold. Og du har en chef, og det er statsministeren. Der er en klar opgave som minister, og det er at få tingene til at fungere og samtidig sparke boldene væk fra statsministeren,« siger Karen Hækkerup.