»Jeg planlægger aldrig mange år frem«

Rising Stars 2013: Jens Nordvig, 39 år, har tre titler og tre funktioner i finansforretningen Nomura Securities i New York.

Jens Nordvig, Nomura Securities. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg kan enten tidligt eller sent i den uge – jeg er i Amsterdam, Frankfurt og Milano resten af ugen.«

Jens Nordvig har, som uddraget fra en mail herover viser, en del at se til. Han har omkring 100 forretningsrejsedage om året og er leder for omkring 75 analytikere i Japans største bank, Nomura Securities. Selv arbejder han i New York-afdelingen ligesom en del af dem, men resten er fordelt i Tokyo, Singapore, New York og London. De forskellige tidszoner betyder, at der døgnet rundt er noget at forholde sig til. Men han prøver at lade være at arbejde om natten.

»Som regel sover jeg om natten. Hvis der sker noget særligt, er det en anden sag. Forleden var der ekstraordinære bevægelser på det japanske marked, og i sådan en situation er jeg oppe ved 4-tiden for at være med,« siger Jens Nordvig, der har ikke mindre end tre, temmelig lange titler:

Head of Fixed Income Research Americas, Global Head of Currency Strategy og den nyeste: Co-Head of Global Markets Research.

»Det er lidt meget, men det beskriver de tre ansvarsområder, jeg har. Normalt vælger jeg kun at bruge den ene af dem, alt afhængig af hvad der er mest relevant i situationen. Forleden havde en TV-vært fået alle mine titler stukket ud på en gang, og jeg kunne fornemme, at han blev lidt irriteret over den lange remse, da han skulle præsentere mig,« fortæller Jens Nordvig lattermild over telefonen fra New York.

Han beskæftiger sig med makrotrends i økonomien, de overordnede linjer og er efterspurgt af TV-kanalerne Bloomberg og CBN Finance.

»Nogle gange bliver jeg bedt om at kommentere udviklingen dagligt, så jeg har bestemt mig for, at det maks. skal være en gang om ugen, ellers tager det alt for meget tid fra mit arbejde.«

Jens Nordvig sørger også omhyggeligt for, at al hans tid ikke går med at være chef.

»Jeg vil ikke bruge al min tid på managementdelen og har en businessmanager, der tager sig af en del af opgaverne. Jeg vil have tid til at analysere selv, og det får jeg til at hænge sammen ved altid at arbejde i team, hvor jeg er projektleder,« fortæller Jens Nordvig. I øjeblikket arbejder han og hans team med en analyse af dollaren.

»I øjeblikket er jeg i gang med en analyse af den amerikanske dollar. I 11 år har den underliggende trend været nedadgående, men vi tror, at det er ved at vende, og analyserer, hvilke faktorer der har betydning.«

Til London som 26-årig

Da Jens Nordvig var under uddannelse i Aarhus, havde han ikke en færdig idé om, hvad han ville. Men han var sikker på, at han på et tidspunkt ville ud for at opnå »et bredere perspektiv på international økonomi«.

Det rigtige tidspunkt viste sig at være, mens han var i gang med sin Ph.d. i økonomi.

»Det var ved at blive lige lovlig akademisk for mig, så jeg besluttede at søge orlov og prøve at arbejde uden for Danmark. Når man arbejder med international finance, er det enten Londen eller New York. Jeg valgte London, for det er svært at rykke direkte til New York, specielt fordi det er vanskeligt at få arbejdstilladelse,« siger Jens Nordvig, der var 26 år, da han flyttede til England.

Her lagde han ud med et halvt år hos den økonomiske rådgiver IDEAglobal og fik derefter job hos den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs – først i London og siden i New York.

»Jeg var først ansvarlig for strategierne for Østeuropa. Senere skiftede jeg til det globale område, som jeg har beskæftiget mig med siden – det er et helt andet job, meget bredt og med intellektuel frihed til at drage de konklusioner, jeg mener, er rigtige. Jeg har været heldig med min karriere.«

En japansk tilgang

Hos Goldman Sachs fik Jens Nordvig i forbindelse med den årlige evaluering af sin indsats at vide, at han skulle arbejde med sin facon.

»Jeg fik at vide, at jeg var nødt til at være mere kulturelt nuanceret. Måske gik min direkte facon over for englændere og amerikanere, men jeg var for direkte for andre nationaliteter, så jeg var nødt til at justere blandt andet mit kropssprog lidt.«

Det har han lært mere om, efter at han rykkede til Nomura Securities i 2009.

»At arbejde sammen med japanerne er noget helt specielt og anderledes. Informationer bliver ikke givet på den samme måde, som vi er vant til i Vesten, så jeg har blandt andet lært noget om, hvordan man absorberer informationer fra andre kulturer. Mange virksomheder har kurser i, hvordan man gør den slags, men det er svært at studere sig til, hvordan man forstår andre kulturer, før man erfarer det i praksis.«

Da Jens Nordvig begyndte hos Nomura Securities i 2009, havde banken netop opkøbt resterne af Lehman Brothers i Asien og Europa, mens en anden bank købte resterne i USA.

»Min opgave blev derfor at bygge en analyseafdeling i verdensklasse op her i New York. Det er gjort nu, og det ville være et godt tidspunkt at tænke over, hvad næste udfordring skal være. På det seneste har jeg dog været meget optaget af at skrive en bog om eurokrisen, så jeg er ikke nået så langt med mine overvejelser,« fortæller han og tilføjer, at han aldrig har lagt langsigtede planer for sin karriere.

»Normalt planlægger jeg ikke mere end et år eller to ud i fremtiden. Men jeg er blevet meget interesseret i det, man kalder miljøøkonomi. Jeg rejser meget og ser landskaber ændre sig, og det går ikke i den rigtige retning. F.eks. er Taiwans utroligt smukke landskab snart fuldstændigt asfalteret. Det ville være et nyt område for mig, men jeg rådgiver jo investorer og rådgivere globalt og ville også kunne rådgive, når det gælder ressourcer som vand, olie og træ. Så måske vil jeg bevæge mig ind på det område.«

Køb adgang til månedens Berlingske Business Magasin i PDF-format her