Jeg kommer ikke i dag, chef

Tandlægebesøg, syge kæledyr eller en oversvømmet kælder. Ansatte kan have mange gode grunde til ikke at møde op på arbejde. Få svar på, hvilke undskyldninger, der er lovligt forfald.

Modelfoto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
En væmmelig gang influenza kan ramme enhver medarbejder, som så må blive hjemme fra arbejde for at komme på højkant igen.

Eller skoldkopper og andre børnesygdomme kan ramme de ansattes unger, så medarbejderne må tage en barn syg-dag. Den slags fravær har langt de fleste lov at have, uden at det koster dem i løn.
 
Men mange andre undskyldninger kan komme i spil, som en vaskemaskinereparatør, der ikke møder op som aftalt derhjemme, eller at der er strejke i børnehaven. Det kan være svært at hitte rede i, hvornår det er i orden, at en ansat ikke kommer på arbejde – og hvilke undskyldninger, der derfor tæller som lovligt forfald, og hvilke medarbejderen i princippet kan trækkes i løn for.
 
ErhvervsBladet.dk har rådført sig hos chefkonsulent og advokat i Dansk Erhverv, Trine Schiørring Plesner, for at få styr på de ansattes fravær.
 
- Det klare udgangspunkt er, at en medarbejder skal møde på arbejdet. Dukker en medarbejder ikke op, kan det være en ulovlig udeblivelse, som kan føre til en bortvisning. Men på langt de fleste arbejdspladser taler man jo sammen og aftaler, at den ansatte kan gå til tandlæge eller tage med barnet til sundhedsplejerske i arbejdstiden, hvis den ansatte så til gengæld arbejder lidt længere dagen efter. Mange har jo også flekstid og kan finde ud af det på den måde, siger Trine Schiørring Plesner.

På arbejdspladser, hvor det ikke er muligt at flekse eller arbejde hjemmefra, må medarbejderen aftale med arbejdsgiveren at tage fri for egen regning eller bruge ferie eller feriefridage.

- Det er dog vigtigt, at arbejdgiveren er opmærksom på de specifikke regler, som virksomheden er omfattet af i overenskomst, personalehåndbog, med videre. Desuden er der så mange nuancer i disse situationer, at jeg altid vil anbefale arbejdsgivere at søge juridisk rådgivning, hvis de er i tvivl om en situation, siger advokaten.
 
Få et overblik over, hvornår den ansatte med god ret kan blive væk fra arbejde, og hvornår de kan trækkes i løn for at blive væk.