"Jeg har selv ændret holdning til gratis arbejde"

Den 30-årige studerende på Københavns Universitet Gro Gerdsen har arbejdet gratis for en NGO i et halvt år. Det lykkedes hende at få sin SU med hele vejen, men hun ville have været parat til at leve uden indtægt.

"Jeg er optimist af natur, så jeg håber da på at få et rigtigt arbejde med det samme, og jeg tror, at praktikopholdet giver mig nogle plusser på CVet", siger Gro Gerdsen, der har arbejdet frivilligt i en NGO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen

I øjeblikket går over fem millioner unge under 30 år arbejdsløse i Europa, og i lande som Tyskland og Frankrig bliver det mere og mere normalt, at færdiguddannede fra universiteterne arbejder som praktikanter i op til et år efter uddannelsen – ofte uden løn.

Også i Danmark er ledigheden for nyuddannede steget markant siden krisen satte ind, og mange universitetsstuderende på samfundsfag og humaniora har en fornemmelse af, at det kræver solid erfaring på CVet, hvis de skal gøre sig håb om at træde direkte ind på arbejdsmarkedet og ikke ende i aktivering og på dagpenge.

Mine holdninger har ændret sig

Én af dem er 30-årige Gro Gerdsen, der i øjeblikket er i gang med sit speciale på sprogpsykologistudiet på Københavns Universitet. Før sommerferien var hun seks måneder i praktik i en kommunikationsafdeling i en NGO, hvor hun lavede alt fra pressemeddelelser til forefaldende kontorarbejde. Et ophold, som hun var heldig udløste merit, og som hun dermed kunne modtage SU for. Havde det ikke været tilfældet, ville hun alligevel have sagt ja til det uden tøven.

»Da jeg begyndte på univeristet, var jeg overbevist om, at jeg aldrig ville sige ja tak til ulønnet arbejde. Men jeg må indrømme, at mine holdninger til det har ændret sig, for jeg kan jo se, hvor meget det betyder for at få arbejde,« siger hun og peger på, at der blandt hendes medstuderende er en udbredt opfattelse af, at de bliver nødt til at arbejde gratis for at gøre CVet flot. Selv stod hun dog i et dilemma, da hun var i praktik.

Praktikopholdet styrkede CVet

»Alle ved jo, hvordan jobsituationen er lige nu for akademikere. Så foretrækker man altså at skyde specialet og få noget mere erfaring først, også selv om arbejdsgiverne godt kan have en tendens til at udnytte det. Der var ikke noget i vejen med mit ophold, men arbejdsgiveren lagde da ikke skjul på, at jeg jo arbejdede gratis og kunne blive sat til lidt af hvert. Jeg lærte nogle ting, men skulle også kæmpe for at få lov til det,« siger hun.

Gro Gerdsen tror, at studerende vil fortsætte med at byde sig til som praktikanter, så længe arbejdsløsheden bliver ved at være på det nuværende niveau. Selv er hun sikker på, at opholdet har styrket hendes CV.

»Jeg er optimist af natur, så jeg håber da på at få et rigtigt arbejde med det samme, og jeg tror, at opholdet giver mig nogle plusser på CVet. Men jeg ved da godt, det kan blive svært,« siger hun.