»Jeg fører ikke timeregnskab«

William Demants topchef, Niels Jacobsen, mener selv, at han har kapacitet til at varetage sin CEO-post, formandsposten i Lego og næstformandskabet i Mærsk. William Demant-formand Lars Nørby Johansen er enig – selv om han advarer om, at formandsjob kræver rigtig meget tid.

Foto: Thomas Lekfeldt. William Demants topchef Niels Jacobsen er også bestyrelsesformand i LEGO.
Læs mere
Fold sammen

Professionelt bestyrelsesmedlem og formand for børsnoterede William Demant, Lars Nørby Johansen, bakker 100 procent op om adm. direktør Niels Jacobsens tunge bestyrelsesposter. Lars Nørby Johansen sagde ellers i går i Berlingske, at det er svært at kombinere formandsposter med et aktivt og udadvandt job som CEO. Han understregede, at en bestyrelsesformand bør have en buffer på mindst 20 pct. af sin tid for at kunne træde til under kriser, som Mærsks bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen gjorde det sidste år, da Mærsk’s CEO Nils Smedegaard Andersen blev alvorligt syg.

Alligevel har Lars Nørby Johansen som William Demant-formand givet sin adm. direktør Niels Jacobsen lov til at påtage sig to tunge bestyrelsesposter, nemlig formandsskabet for Lego og næstformandsposten i A.P. Møller - Mærsk. Hvordan hænger det sammen?

»Det var min og resten af bestyrelsens vurdering, at Niels Jacobsen godt kunne klare posterne i Lego og Mærsk, og at det ikke ville skade aktionærerne og værdiskabelsen i William Demant. Den viden, Niels Jacobsen besidder, er så unik, at det er der plads til,« forklarer Lars Nørby Johansen.

»Niels Jacobsen har en stærk ledergruppe omkring sig, og i kraft af den ledergruppe er han ikke helt så direkte operativ, som han var tidligere. Det ligger også i William Demants holding-struktur, at risikoen ved, at Niels Jacobsen ikke er fysisk til stede, ikke er så stor, fordi der er nogen, der kan tage fra.«

Er Niels Jacobsen i virkeligheden arbejdende bestyrelsesformand i William Demant Holding?

»At sammenligne ham med en arbejdende bestyrelsesformand er at gå for vidt, men vi er måske lidt ovre i den boldgade,« siger Lars Nørby Johansen.

Berlingske har spurgt Niels Jacobsen, om William Demant er en mindre krævende virksomhed at lede, hvortil han svarer: »Nej.«

Vi har også spurgt Niels Jacobsen om, hvordan han finder tid til at klare to tunge bestyrelsesposter ved siden af CEO-jobbet. Berlingske har ligeledes spurgt ham om, hvor mange arbejdsdage om året han bruger på bestyrelsesposterne, herunder i Lego, som har hovedkvarter i Billund i Jylland, og således er posterne forbundet med en del rejseaktivitet. Niels Jacobsen har via William Demants kommunikationsafdeling sendt følgende svar på mail:

»Jeg mener, at jeg har kapacitet til at varetage de opgaver, jeg har påtaget mig, og hører også fra mine foresatte, at jeg løser dem velforberedt og ordentligt. Det synes resultaterne i de virksomheder, jeg er involveret i, også at bekræfte. Jeg fører ikke timeregnskab. Når der i perioder er behov for at yde en større indsats, går det udover private aktiviteter, og rækker det ikke, må man jo frasige sig nogle opgaver. Men for mig rækker min kapacitet med de opgaver, jeg har påtaget mig,« skriver han. Berlingske har også spurgt Niels Jacobsen, om han vil være i stand til at tage over, hvis Legos CEO blev alvorligt syg.

»Spørgsmål vedrørende Lego må rettes der,« svarer Legos bestyrelsesformand svar via mail.