»Jeg er karrig med at give lov til eksterne bestyrelsesposter«

Eksterne bestyrelsesposter må ikke gå ud over indsatsen i det primære direktørjob, siger Danske Banks bestyrelsesformand Ole Andersen

Foto: Linda Kastrup. Ole Andersen, bestyrelsesformand i Danske Bank holder sine direktører i kort snor.
Læs mere
Fold sammen

Danske Banks bestyrelsesformand Ole Andersen, som også er formand for B&O og Chr. Hansen er karrig med at give sin CEO lov til at påtage sig bestyrelsesarbejde i eksterne selskaber.

»Det kan godt være, at vi, der har baggrund i kapitalfonde, er lidt mere forsigtige med at give vores administrerende direktør grønt lys til eksterne bestyrelsesposter,« siger han.

»Jeg har haft en situation, hvor jeg kom ind som formand i et selskab, hvor den pågældende CEO skulle have en ny direktørkontrakt. Vi lavede et udkast til kontrakten, og en advokat, som måske havde lidt flere år på bagen end mig og også havde andre erfaringer, kom med forslag til, at den pågældende CEO altid havde ret til at sidde i tre andre børsnoterede selskabers bestyrelser,« fortæller Ole Andersen.

»Sådan noget kan man i dag ikke skrive under på som bestyrelsesformand. Selskabet kan jo komme i krise om et år eller to, eller der kan opstå andre situationer, hvor der er brug for 100 procent fokus. Så hvis det er mig, der fører pennen, så kommer der til at stå, at som udgangspunkt kan CEOen ikke sidde i nogen ekstern bestyrelse, med mindre han har fået bestyrelsens tilladelse til det. Så tager vi det fra sag til sag.«

»Når man ansætter en CEO i et stort børsnoteret selskab, så skal vedkommende først og fremmest koncentrere sin tid og indsats om det selskab. Når det er sagt, er jeg ikke blind for, at det kan være gavnligt med den inspiration og erfaring, man kan hente i en ekstern bestyrelse. Men det må under ingen omstændigheder gå ud over indsatsen i det primære job,« fastslår Ole Andersen.

William Demants CEO Niels Jacobsen langede i sidste uge ud efter de professionelle bestyrelsesmedlemmer med en bemærkning om, at man hurtigt taber værdi som bestyrelsesmedlem, hvis ikke man er aktiv CEO.

Niels Jacobsen hører selv til en lille eksklusiv gruppe af CEOs, som har tunge formands- eller næstformandsposter i store selskaber. Niels Jacobsen er blandt andet formand for Lego og næstformand for Mærsk.