"Jeg er allerede yesterday’s news"

Chefliv: Hvordan er det at blive sat fra bestillingen som topchef? Klaus Kjærulff fra Dampskibsselskabet Torm har nu haft tre måneder til at vænne sig til rollen og friheden som direktør uden portefølje.

Foto: Liselotte Sabroe. Klaus Kjærulff fra Dampskibsselskabet Torm.
Læs mere
Fold sammen
Er du arbejdsløs?

“Jeg er stadig direktør i Torm ganske vist uden portefølje indtil 31. marts. Jeg har et lille sidekontor her. Jeg har fået løftet det daglige åg fra Torm væk, og det giver en frihed, som jeg ikke har haft før.”

Hvad bruger du friheden til?

“Jeg har lige været på en lang juleferie i Spanien. Det har været 12 dejlige dage. Det kunne jeg ikke tidligere tillade mig. Men ellers har jeg haft travlt i de tre måneder, der er gået, siden jeg stoppede. Jeg er stadig konsul for Malaysia, jeg er stadig medlem af bestyrelsen i Danmarks Eksportråd og indtil sommer i Danmarks Rederiforening. Så er jeg blevet formand for færøske Smyril Line, og endelig er jeg blevet opfordret af Nordea og en række aktionærer til at blive formand for Nordic Tankers. Og jeg er også næstformand for et af verdens store maritime forsikringsselskaber Skuld.”

Torm har været som et barn for dig. Er det tab af identitet, at du stopper?

“Der er kun gået tre måneder, nu må vi se, hvordan det går, når der er gået tolv måneder. Jeg trapper langsomt ned. Fra at være her hver dag, seks dage om ugen, så er jeg her kun fra tid til anden. Når jeg tidligere om morgenen mødte medarbejdere, sagde de godmorgen, nu kommer de hen og giver mig hånden og siger goddag Klaus. Jeg er allerede yesterday’s news.”

Kom det som en overraskelse, at du skulle stoppe?

“Som administrerende direktør skal man altid være forberedt på, at tingene kan skifte. Når man stopper fra den ene dag til den anden, så er det selvfølgelig forbundet med sorg over, at man skal forlade sit hjertebarn, men også med en vis portion lettelse og spænding om, hvad fremtiden byder på.”

Har du brugt tiden til refleksion?

“Refleksionen har vel været, at det ikke er morsomt at forlade noget, som man synes, er i en rigtig god gænge og går mægtigt godt, og på trods af at krisen er kommet, så sejler Torm i relativt smult vande. Torm er i gode hænder. Torm-kulturen er forankret i en lang historie. Ingen er uundværlig. Jeg skal finde et nyt spor.”

Er det svært?

“Jeg er et positivt og åbent menneske, så selv om jeg også får min portion af sorger, så prøver jeg hele tiden at få det bedste ud af tilværelsen og komme videre. Skal jeg gøre tegnebrættet op på min afgang, så er jeg da ked af at skulle forlade Torm, men jeg er stolt af at levere rederiet videre til min efterfølger om end ikke på et sølvfad, så i en rigtig god stand.”

Det lyder ikke helt, som du har lagt Torm bag dig?

“Man kan sige, at jeg åbner et nyt kapitel af mit liv her i 2009. Det hører med til mit liv, at jeg i foråret 2007 blev skilt fra min kone, og at min søn fik kræft i 2007 og var igennem et langt forløb af kemoterapi, så jeg havde nogle personlige problemer i 2007, som jeg heldigvis er kommet godt igennem, og min søn er rask. Jeg er et aktivt menneske, der gerne vil bruge den erfaring, som jeg har bygget op igennem 40 år.”

Har du parkeret sorgen og vemodet over at forlade Torm?

“Når jeg kommer ud af elevatoren, er jeg tit på vej hen til mit gamle kontor, så må jeg lige vende om og gå ind i mit lille kontor. Man skal nok bruge lidt tid på at komme ud af rollen som administrerende direktør. Jeg har afleveret nøglerne til min efterfølger, men jeg følger stadig levende med i Torm. Men det tager tid at vænne sig helt til tanken om, at man ikke længere har ansvaret.”

Hvordan har du det med tabet af magten?

“Jeg har aldrig set mig selv som et magtmenneske, jeg er teamspiller. Det kan godt være, at jeg har været Mr. Torm og har været set som dominerende. Jeg mener selv, at jeg har opbygget et fantastisk godt samarbejde med medarbejderne, med bestyrelsen og Torms samarbejdspartnere. Magten har ikke i sig selv interesseret mig. Det er det kommercielle – resultaterne – der har talt.”

Det giver vel tab af position?

“Det har jeg ikke tænkt et sekund over. Jeg ser det ikke som tab af prestige, at jeg ikke længere er administrerende direktør. Det er ikke et tab, at der er taget nogle vinkler af. Jeg kan bare godt lide at være med til at skabe noget.”

Har du været dominerende?

“Jeg fylder jo meget fysisk. Muligvis har jeg også været for dominerende, men jeg synes, jeg har været det på den positive måde. Jeg er utålmodig. Dårlig til at lytte, måske bliver jeg bedre til at lytte, men jeg har haft stor tro på mig selv, og hvad vej Torm skulle.”

Din bankbog ser vel heller ikke ringe ud?

“Torm har haft vind i ryggen i det nye årtusind. Ikke mindst i 2007, hvor vi solgte aktieposten i Norden og betalte 2,3 mia. kr. i udbytte. Det er klart, at medarbejderne har kunnet glæde sig over gode tider, og at jeg som administrerende har haft det godt. Det putter mig i den privilegerede situation, at jeg kan gøre, hvad jeg har lyst til.”

Betyder det noget at være et kendt ansigt?

“Det er et privilegium. Jeg har fået henvendelser om spændende opgaver selvfølgelig i en anden målestok end Torm.”

Hvad er det vigtigste i livet?

“At jeg afleverede nøglerne til et selskab på tærsklen til sin 120 års fødselsdag, hvor jeg har været med i 25 procent af selskabets levetid, fra det var et lille rederi, til det blev et større med en bundsolid økonomi og et Torm fyldt af dynamik og fighting spirit. Det giver mig så også frihed til at tænke, at nu skal jeg bekymre mig lidt mere om mig selv. Det er en dejlig tanke.”

Er det ikke dejligt at slippe for lederskabet nu, hvor krisen tårner sig op?

“Både og. Krisen betyder, at mange virksomheder er tvunget til at se på omkostninger – også Torm – nu er det tid til konsolidering. Det er lidt kedeligt, og det er ikke det, som interesserer mig allermest. Jeg er nok mere en forretningsopbygger. På den led er det nok et godt tidspunkt, at jeg stopper.”