Jeg bliver stresset, hvis jeg skal være offline i ferien

Jeg tror ikke, at dét at tjekke sin mail eller foretage et mobilopkald i en ferie er det, der giver stress.

Vibeke Skytte, direktør i interesseorganisationen Lederne. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For et par dage siden var jeg til et netværksmøde, hvor der under frokosten livligt blev drøftet de kommende sommerferieplaner. Snakken kom i den forbindelse også ind på at være online eller offline i ferien. Der var delte meninger og argumenter både for og imod, men jeg vil alligevel vove at konkludere, at flertallet på et eller andet tidspunkt ville være tilgængelige for deres arbejdsplads, enten via mail, SMS, sociale medier eller ved et hurtigt besøg på kontoret.

Dette er faktisk helt i tråd med en ny undersøgelse fra Lederne, som viser, at halvdelen af de adspurgte ledere forventer at løse arbejdsopgaver i sommerferien. Blandt topledere er det fire ud af fem, som i større eller mindre grad arbejder indimellem i ferien.

Hvis nogen havde spurgt for mig for år tilbage, om jeg troede, at jeg ville løse arbejdsopgaver i sommerferien, ville jeg nok have svaret: »I meget begrænset omfang« – men svaret ville også være givet ud fra, at det slet ikke var muligt at arbejde digitalt på samme måde, som det er i dag, hvor man kan løse arbejds­opgaver, hvad enten man er i Kina eller hjemme i hængekøjen på terrassen.

Tilgængeligheden, lederrollen og måden at bruge de digitale medier og muligheder på har ændret sig. Faktum er, at vi stort set alle er på 24/7, og det er for de flestes vedkommende ikke noget problem – heller ikke, når der står »ferie« i kalenderen. Sådan vil det også være for mit vedkommende, nye tider og nye mulig­heder.

Men der er alligevel et ord, som bliver ved med at dukke op, når jeg taler med ledere om arbejde i ferien, og det er stress.

Ingen kan være uenige i, at ferie handler om at trække stikket ud og nyde livet uden for arbejdspladsen. Men jeg tror ikke, at det at tjekke sin mail eller foretage et mobilopkald i en ferie er det, der giver stress.

De fleste ledere er rigtigt gode til at sætte grænser og dermed også finde en fornuftig balance, og det at være »på« er en helt naturlig del af den livsstil, som rigtig mange ledere har.

I forhold til stress har jeg det lige præcis modsat. Jeg bliver stresset, hvis jeg skal være offline og ikke have kontakt til min arbejdsplads i længere tid. For mig giver det ro og mindre stress at holde mig opdateret og orienteret i min ferie, og jeg har det rigtig godt med, at jeg kan følge med på sidelinjen.

Min erfaring er, at hvis man sørger for at afstemme forventninger med sine med­arbejdere og lederkolleger, kan det sagtens lade sig gøre både at holde ferie og være opdateret om de vigtigste arbejdsrelaterede opgaver.

En anden vigtig pointe i forhold til at holde sig opdateret er også, at selv om jeg og det meste af Danmark lige om lidt holder ferie, går verden ikke i stå. Der kan stadig være vigtige beslutninger, der skal træffes i denne periode. Derfor giver det også mening for mange ledere at være lidt »på« i ferien. Og betyder det, at man er nødt til at kigge forbi kontoret, går det nok også.

Ja, jeg er altså en af dem, der ser det som en naturlig del af mit job at løse arbejdsopgaver, selv om der står ferie i min kalender, og for mig betyder det, at jeg vender tilbage på jobbet efter endt ferie med et rigtig godt overblik og masser af overskud til nye arbejds­opgaver.

Men når det er sagt, vil jeg også lige slå fast, at jeg er meget bevidst om, hvordan jeg arbejder i min ferie, og for den sags skyld generelt uden for »normal arbejdstid«. Jeg kunne for eksempel aldrig drømme om at sende mail eller arbejdsopgaver til medarbejdere, med mindre det er aftalt på forhånd. Det gør sig også gældende i weekender og om aftenen. Jeg er meget bevidst om, at jeg er rollemodel for mine medarbejdere, og den kultur vil jeg gerne være bannerfører for.

Vibeke Skytte er direktør i interesseorganisationen Lederne