Jagten på medarbejdere er gået ind

Mangel på arbejdskraft bliver en realitet med et opsving, og virksomhederne er i fuld gang med at sikre sig kompetente medarbejdere. Ni ud af ti topledere er trukket i jagttøjet, viser undersøgelse.

Der er radikale ændringer undervejs på arbejdsmarkedet, forudser Jim Hagemann Snabe, tidligere global topchef for softwaregiganten SAP, Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den er god nok: Opsvinget er her. Erhvervslivet tror på det og ruster sig til en vækstperiode ved at rekruttere flere og investere mere.

Headhunterfirmaet Odgers Berndtson i København har i løbet af foråret interviewet 55 topchefer, og stort set alle – ni ud af ti – kom fra virksomheder, der var i gang med at rekruttere medarbejdere. Endnu flere forventede, at deres virksomhed ville investere yderligere i løbet af det kommende år eller blive på det nuværende niveau.

»Vi mærker tydeligt optimismen i erhvervslivet,« siger administrerende direktør Troels Gjerrild, der blandt andet kan aflæse det i typen af kandidater, som efterspørges. Der er rift om ledere, der kan »sætte og drive en vækstagenda«.

Mange virksomheder får samtidig brug for at styrke indsatsen for at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere, mener han:

»Vi vil se magtbalancen tippe til arbejdstagers fordel for første gang siden finanskrisen.«

I det hele taget er der radikale ændringer undervejs på arbejdsmarkedet, forudser Jim Hagemann Snabe, tidligere global topchef for softwaregiganten SAP, hvor han nu er bestyrelsesmedlem – ligesom han er i Siemens, Allianz, Danske Bank og Bang & Olufsen.

»Vi vil se ændringer, der kan måle sig med dem, der skete ved overgangen fra landbrugs- til industrisamfundet. Det foregik over en hundredårig periode, og denne gang vil det ske i løbet af en enkelt generation. En af de udfordringer, som det hurtige skift medfører, er, at uddannelsessystemet ikke kan følge med, og vi kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft,« siger Jim Hagemann Snabe, der også sidder i bestyrelsen i den uafhængige organisation World Economic Forum (WEF) og er formand for organisationens Center for Global Industries.

»Udviklingen lige nu er markant, ikke mindst fordi computerkraften og de digitale muligheder er i eksplosiv vækst og accelererer en række muligheder for ny produktion og nye forretningsmodeller. I dag sender vi eksempelvis stadig råvarer ud til lande som Kina og får varerne masseproduceret, før de kommer retur. Der er stort spild i den proces, som vi kan minimere ved at blive dygtigere til at kende det nøjagtige behov hos kunden og udnytte 3D-printteknologi. Det vil gøre os i stand til at producere billigere og mere lokalt.«

For at nå dertil bliver det nødvendigt at importere dygtig, digitalt orienteret arbejdskraft i større omfang:

»Vi står over for en demografisk udfordring med en aldrende befolkning, der kan begrænse vores vækstmuligheder, for der er behov for unge hjerner. På europæisk plan mangler vi allerede omkring 400.000 mennesker med digital forståelse. Herhjemme er det ikke så udtalt endnu, men der er ikke nok softwareingeniører.«

Allerede før den nye virkelighed med arbejdsmangel er indtruffet, bør vi gøre os klar til den kolbøtte, der venter på den anden side: En virkelighed, hvor der ikke er brug for arbejdskraft i nævneværdigt omfang.

»I World Economic Forum beskæftiger vi os blandt andet med, hvad der kan ske, hvis den teknologiske udvikling fortsætter. Vi risikerer, at der ikke er brug for arbejdskraft i fremtiden, at vi optimerer alt væk. Det kan allerede blive aktuelt om 10-15 år, især når man tager de nye, selvlærende computersystemer i betragtning. De kan noget, som vi ikke har set effekten af for alvor.«

Jim Hagemann Snabe er fortaler for, at udviklingen skal styres, så der værnes om de job, der kræver kreativitet og personlig interaktion.

»Vi skal gøre op med industrialiseringens antagelse af, at arbejdskraft skal erstattes med teknologi. Vi skal i stedet bruge teknologien, så det giver størst mulig gevinst – især i forhold til at spare på verdens ressourcer i stedet for at afskaffe eksempelvis alle kassedamer. For hvis vi kommer i en situation, hvor der ikke er brug for arbejdskraft, giver det formentlig store udfordringer for mennesket.«