Jagten på excellence

Headhunterne er med til at finde dem, der skal fylde chefstolene ud i toppen af dansk erhvervsliv. Men hvem er de, og hvordan arbejder de, når de bevæger sig i et farvand af følsom insiderviden og fortrolige oplysninger?

En gennemgang af regnskaberne hos headhunterne og rekrutteringsfirmaerne i Danmark, som Berlingske Business Magasin har foretaget, viser store forskelle i indtjening, størrelse og økonomisk robusthed. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En gennemgang af regnskaberne hos headhunterne og rekrutteringsfirmaerne i Danmark, som Berlingske Business Magasin har foretaget, viser store forskelle i indtjening, størrelse og økonomisk robusthed. Men samlet set tjener branchen atter penge efter hårde år under finanskrisen.

De store internationale spillere - Korn/Ferry, Egon Zehnder, Heidrick & Struggles, Spencer Stuart og Russell Reynolds Associates - fylder også på den danske headhunterscene. Ud over de fem allerstørste drejer det sig blandt andet om Odgers Berndtson og Stanton Chase.

Heidrick & Struggles har i det seneste års tid oplevet en åreladning af dygtige konsulenter som følge af selskabets nye globale strategi, der på flere områder nedtoner de lokale partneres indflydelse. På globalt plan er konsulenter strømmet fra Heidrick & Struggles til konkurrenten Korn/Ferry. De tre danske topprofiler hos Hei- drick & Struggles, som valgte at stå af, har dog fortsat karrieren i et nyt dansk kontor hos Spencer Stuart. De tre er Michael Vad, Tobias Petri og Kåre Sand.

Amrop Hever har også fået nye ansigter herhjemme, da den tidligere leder af kontoret, Finn Krogh Rants, er gået til konkurrenten Boyden med et team af sine medarbejdere. Anne Mette Dissing-Immerkær er til gengæld et af de nye ansigter hos Amrop. Hun kommer fra Odgers Berndtson. Den lokale danske udfordrer Flensby & Partners har netop udvidet partnerkredsen med Lars Sandahl Sørensen, der tidligere har været direktør i SAS og ISS.

Helt overordnet har branchen flyttet sig fra at være en lokal relationsdrevet industri til at blive en meget mere globalt drevet kompetenceindustri. Relationer betyder stadig meget, men i dag efterspørger virksomhederne, at den enkelte headhuntervirksomhed kan tilbyde specialiseret viden og kompetence inden for netop deres branche eller inden for den type funktion, som de efterspørger – for eksempel en finansdirektør eller en logistikchef.

»Jack of all trades, master of none« – generalisten – er en uddøende race i headhunterbranchen, lyder det. Så fra at have været meget generalistpræget er branchen i dag i langt højere grad sektor- og funktionsdrevet. Det vil sige, at det enkelte headhunterfirma arbejder inden for sine særlige brancher eller inden for sine særlige jobspecialer.

Den måde at strukturere arbejdet på er sket gennem de seneste 10-15 år, og det betyder, at det er blevet vanskeligere at etablere sig som headhunter. Indgangsbarriererne bliver højere og højere, fordi mange globale virksomheder efterspørger globale kompetencer. Og det at drive et globalt netværk og drive en global database, der har industrikompetencer og sektorforståelse på tværs af lande, kan næppe varetages af et populært »køkkenbordsfirma«, selv om det fortsat ikke kræver særlige certifikater at nedsætte sig som headhunter. Lars Bo Jørgensen, partner i Egon Zehnder, der befinder sig blandt top-tre headhunterfirmaerne herhjemme, siger:

»Hvis du vil have succes i vores erhverv i dag, kræver det, at du har en dyb indsigt i en branche og i den enkelte virksomheds kunder og konkurrenter. Det er fuldstændigt afgørende.« Derudover påpeger han, at globaliseringen stiller krav til branchens evner og formåen, »når der skal findes kandidater, som ikke nødvendigvis er danskere. Der findes masser af sociale medier, hvor alle og enhver kan gå ind og kigge og finde folk frem selv. Men behovet for at have reel indsigt i, hvad folk kan og ikke kan, bliver større og større.«

Læs hele specialrapporten om headhunterbranchen i Berlingske Business Magasin 28. februar.