Iværksættere skal i rampelyset

Ivækstprisen. Det at turde og tro på det, lykkes og skabe inspiration for andre iværksættere er i fokus, når der igen i år dystes om seks Ivækstpriser, der uddeles på baggrund af folkets stemmer. Se de nominerede her på siden.

Da Ivækstprisen 2010 blev uddelt, løb Anja Lytzen, stifter af Lirum Larum Leg med prisen for årets kvindelige iværksætter. Se dette års nominerede i artiklen herunder. Arkivfoto: Morten Germund Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er fascinationen, der får taletid. Det er modet, drivkraften og troen på at lykkes, som er i fokus, når der igen i år uddeles seks Ivækstpriser til personer, der står i spidsen for en virksomhed, der skiller sig ud i kategorierne væksteventyrer, erobrer, vovehals, idealist, unge håb og kvindelig iværksætter.

De i alt 30 nominerede personer er nu udvalgt på baggrund af 180 indstillinger til Ivækstprisen, der er stiftet af iværksætterportalen Ivaekst.dk i samarbejde med Dana, Google, Mamut, Deloitte og Business Innovation for at støtte virkelysten og vovemodet i danske virksomheder – og sætte fokus på succeshistorierne og ildsjælene blandt erhvervslivets vækstvirksomheder.

Ivækstprisen beskrives som en inspirationspris, der ikke er drevet af nøgletal og juryer, men af iværksætterne selv og deres historie og med folket som dommere, fordi vinderne findes ved en online afstemning. Sidste år afgav omkring 50.000 personer en stemme på deres favoritter. Frem til 27. november kan der stemmes på www.ivaekstprisen.ivaekst.dk.

Læs om sidste års vindere her:

Her er alle ivækstprisens vindere 2010

Se billedserie fra Ivækstprisen 2010

Se de nominerede til Ivækstprisen 2011 herunder:

Årets Idealist: Uddeles til en person, der i en tid med fokus på global opvarmning, fødevarekriser og internationale konflikter er motiveret af mere end egen vinding i sin forretning. De fem nominerede er:

Luna Hvid Design: Designer og sælger hovedbeklædning til personer, der får konstateret kræft og taber håret i forbindelse med kemobehandling.

Maik: Er en design- og udviklingsvirksomhed, hvis fokus er at lave hverdagsprodukter, der gør hverdagen og samfundet til et bedre sted. Andreas Sachse og Rune Rex etablerede virksomheden i 2010, der blandt andet har lanceret en håndbygget cykelkasse til mænd.

Novelleforlaget.dk: Arbejder med at give noveller nyt liv med forlaget, der gik i luften i april 2009 og er etableret af Anne Zenon og Vivian Lee Chrom.

Frederiksberg Chokolade: Stiftet af Tina Jacobsen Wilstrup, der i 1996 fik mulighed for at videreføre forretningen på Frederiksberg med en chokoladefremstilling, der går tilbage til 1923.

Anamedia: Et bureau, der arbejder med optimering af virksomhedernes marketing og salgstal. Virksomheden er skabt af Hussein Al-ameri på 22 år år, der blev træt af kedelige studiejob og besluttede sig for selv at skabe en arbejdsplads for studerende.

Årets Unge Håb: Uddeles til iværksættere under 25 år, der har potentiale til at blive en af dem, der kommer til at sætte dagsordenen for landets virksomheder i fremtiden. De fem nominerede er:

Inmobile Aps: Står bag en online-værktøj til håndtering af mobil markedsføring. Gør det muligt for private og offentlige aktører at lave afstemninger, konkurrencer og gå i dialog med kunderne via sms og mms.

NewQReation: Står bag et rabatkoncept til smartphones, som kan anvendes i butikker, hvor brugerne kan scanne varers stregkoder og opnå rabat. Stiftet i 2010 af Mads Bjerregaard, Jens Nannerup, Mads Sandgaard og Rasmus Meldgaard.

Computerfriend.dk: Etableret i 2010 af Thomas Wiborg Steen, der i dag er 22 år. Han stiftede virksomheden, fordi han så muligheden for at skabe forretning på at tilbyde reparation af smartphones.

Pissup Rejser: Et rejseselskab med fokus på herreture, polterabends og firmature for mænd. Stiftet af Mads Thorsdal og Rasmus Christiansen, der har drevet det ved siden af studierne i fire år.

Kekro.com: Stiftet af Kenni Krogh og har siden 2007 leveret multimedie- og kommunikationsløsninger. Virksomheden er mest kendt for danskemobiler.dk og 123design.dk.

Årets Væksteventyrer: Til personer, der står i spidsen for virksomheder, som har rykket sig markant med deres forretning i en tid, hvor der efterspørges vækst. De fem nominerede er:

Unity Technology: Står bag udviklingen af 3D-spilmotorer, som udviklere anvender til computerspil. Virksomheden er stiftet af den dansk-islandske iværksætter David Helgason og har i dag hovedkontor i Silicon Valley og kontor i København - og har tidligere fået tilført kapital fra anerkendte venturefond Sequoia Capital.

Roomservice: Er et online-takeaway-firma med en platform, som gør det muligt at bestille højkvalitetsmad på internettet fra restauranter. Virksomheden er stiftet af Nick Rasmussen i 2009.

Danefæ: Modevirksomhed, der blev kendt for design af farvestrålende dameregnfrakker. Firmaet er ejet af Louise Warberg Hækkerup, Nina Warberg Sejersen, Eric Delavoye og Christine Andersen.

Abeo A/S: Står bag udviklingen af en ny type betonelementer, der er 25 procent lettere og kan klare 25-50 procent længere spænd end traditionelle elementer, samtidig med at de produceres med mindre CO2-udledning. Stiftet af Mads Løntoft.

DK Company: En modekoncern stiftet af Jens Poulsen i 2001 med blot fire ansatte. Siden er virksomheden vokset markant. Koncernen er bygget op omkring en række selvstændige brands.

Årets Kvindelige Iværksætter: Til kvindelige iværksættere, der har udmærket sig blandt danske iværksættere, hvor de er i undertal i forhold til deres mandlige kolleger. De fem nominerede er:

Carlend Copenhagen: Designvirksomhed, der står bag klassiske luksustasker og punge, der produceres i Senegal og Niguragua. Stiftet af Gitte Carlend.

GynZone ApS: Producerer og sælger e-læring til læger og jordmødre. Stiftet i 2008 af jordemoderen Sara Kinberg og to gynækologer. Virksomheden sælger i dag i Canada, Australien, Tyskland og Danmark.

Muda Nashi: Online og fysisk salg af designergenbrugstøj. Stiftet af Nana Harritsø Jørgensen i 2006 som butik. Siden har hun etableret internetsalg og åbnet endnu en forretning i København.

Pearlwise: Import af perler, undervisning i certificering af perler og anden viden om området. Virksomheden er stiftet af Hanne Alsbirk.

Shabenaa: Står bag udvikling af barberskummet ShaveSafe mod baberingsknopper. Virksomheden er stiftet af Nana Abenaa Rytter Nielsen i 2010. Produktet kom på markedet i marts 2011, hvor det fik omtale i mange magasiner.

Årets Erobrer: Uddeles til en person, der står i spidsen for en virksomhed, der har udmærket sig med eksportsucces i 2011. De fem nominerede er:

Umbraco: En open source software, der anvendes som et såkaldte content management system (til styring af indhold på hjemmesider, red.). Det er udviklet af Niels Hartvig.

T-Rex Engineering: Beskæftiger sig med udvikling og produktion af tilbehør til guitarer. Virksomheden er stiftet af Lars Dahl og Sebastian Jensen. T-rex sælges af et distributørnetværk fordelt i 45 lande. CLC Bio A/S: De to brødre Bjarne Knudsen og Thomas Knudset har etableret virksomheden, der udvikler software til analyse af biologiske data.

23 Company: Et online-værktøj, der gør det muligt for virksomheder og organisationer at kommunikere med billeder og video på internettet og dele dem med online-brugere.

V2 Tobacco: Virksomheden er stiftet af brødrene Patrick Vogel og Marc Vogel i 2006. Firmaet er en dansk snusproducent, der har fabrik i Silkeborg og eksporterer snus til flere lande uden for Danmark.

Årets Vovehals: Honorerer virksomheder eller personer, der gennem deres forretning har skabt fascination ved sit mod – eksempelvis ved at satse på et helt nyt marked, ved at udfordre store aktører eller ved at tage andre modige og inspirerende træk. De fem nominerede er:

Payback Nordic: Står bag »Payback Chair«, der er særlig stol udviklet til eksempelvis konferencecentre, hvor stoleryggen fungerer som en reklamesøjle, som kan udlejes til virksomheder. Bag virksomheden står Søren Therkildsen.

Naboor: Er et online socialt netværk, der gør det muligt for naboer at holde øje med hinandens hjem og herigennem forebygge indbrud. Virksomheden er stiftet af Ole Rich Henningsen.

Playdead: Står bag computerspillet Limbo, der har skabt opmærksomhed og succes verden over ved at gå mod strømmen som et spil tegnet i sort og hvidt. Virksomheden er stiftet af Arnt Jensen og Dino Patti, Spillet blev lanceret i august 2010 og er solgt i flere end 700.000 eksempler alene til Xbox.

Firtal Brands: Står bag netbutikken Made4men.dk, der forhandler hudplejeprodukter til mænd, og producerer og forhandler desuden Razorpit, der udviklet til at vedligeholde barberplade, så de holder længere tid - og dermed udfordrer udviklerne af barberblade. Stiftet af Jesper Hvejsel i 2007.

Raton Transport Aps: Er en transportvirksomhed, der er stiftet i 2010 og udfører transportopgaver på Sjælland, i Jylland og på Fyn samt på Lolland-Falster.