Iværksætter skaffer mikrojob til verdens fattigste

Leila Janah tilhører en ny generation af iværksættere, som bringer nytænkning ind i nonprofit-sektoren. Hun driver udviklingsarbejde, som var det et nyetableret techfirma.

Leila Janah tilhører en ny generation af iværksættere, som bringer nytænkning ind i nonprofit-sektoren. Hun driver udviklingsarbejde, som var det et nyetableret techfirma. Leila Janah var kun 17 år, da hun brugte et studielegat på at rejse til Ghana og undervise blinde børn. Foto: Capital Pictures Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad sker der, hvis man krydser en social iværksætter og en gruppe ventureinvestorer i Silicon Valley?

For godt otte år siden var svaret: overhovedet ingenting. Da Leila Janah i 2007 forsøgte at skaffe penge til et firma, der skulle udføre internetbaseret dataarbejde ved hjælp af fattige arbejdere i Nairobis slumkvarterer, bed ingen i IT-sektorens højborg på.

Alligevel var Janah sikker nok i sin sag til at droppe et fast job som ledelseskonsulent og kaste sig ud i at banke et nonprofit-foretagende op på den hårde måde.

Det er outsourcing med en forskel. »Impact sourcing« kalder Leila Janah det eller »mikro­arbejde«.

Når virksomheder som Google, Microsoft og Qualcomm har simple dataopgaver, der ellers ville gå til Indiens IT-firmaer – mest til gavn for middelklassen – kan de i stedet sendes til Kenya, Ghana, Pakistan, Haiti og Uganda, hvor fattige uden uddannelse med blot lidt specialtræning kan sikres arbejde nok til at løfte sig ud af en håbløs tilværelse.

Siden 2008 har Leila Janahs nonprofit-firma Samasource med kunder som ovennævnte trænet og skaffet arbejde til næsten 7,000 fattige unge og kvinder.

Og det, der begyndte i Nairobis slum, var sidste år blevet til en omsætning på 5,9 millioner dollar.

Ind med modermælken

Den nu 33-årige Leila Janah er et af de mest prominente eksempler på en ny generation af iværksættere, der bruger den digitale revolution og nye teknologifirmaers ander­ledes måde at drive virksomhed på til at tjene mere socialt bevidste formål.

Hun opererer ud fra devisen, at det mest effektive udviklingsmiddel er at sætte folk i arbejde.

»Et job er mere end en indtægt. Det er stolthed. Det er håb. Det er et formål,« udtalte hun for nylig til avisen New York Times.

Den sociale bevidsthed har Janah fået ind med modermælken. Den havde hendes belgisk-indiske forældre med i bagagen, da de i 1970erne indvandrede til USA. Leila Janah selv var blot 17 år, da hun stædigt valgte at bruge et studielegat på at rejse til Ghana og undervise blinde børn.

Efter studier på Harvard var hun omkring Verdensbanken, men frustration over mere traditionelt udviklingsarbejde drev hende over i iværksætterbaner.

Og Leila Janah er ikke stoppet med Samasource. Hendes Sama Group – sama betyder »lige« på sanskrit – omfatter også Samahope, der med crowd-finansiering har betalt for lægebehandling til flere end 5.000 fattige i udviklingslande, samt Samaschool, der giver fattige unge basale digitale kundskaber og hjælp til jobsøgning.

Sidste år fulgte etiske hudplejeprodukter under Laxmi-navnet.

Med tiden har også teknologiselskaber som Google, Facebook, eBay og LinkedIn skudt penge i Leila Janahs projekter.

Social samvittighed og Silicon Valley kan godt gå i spænd.