Iværksætter: Din idé bliver først perfekt i løbet af processen

En af bremseklodserne for iværksætterspirer er ofte manglen på den helt rigtige idé. Iværksætteren Nicki Friis beroliger dog: Det endelige forretningsgrundlag viser sig ofte først efter flere vildspor.

Nicki Friis har været med til at etablere flere virksomheder. Lige nu sidder han i Patentrenewal.com, som står bag en platform, der fornyer virksomheders patenter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Hvad enten man har erfaring fra forskningsverdenen, arbejdsmarkedet eller simpelthen er autodidakt, så udspringer meget iværksætteri af en idé, der er baseret på en persons specialviden. Det er sund fornuft, og det er der ikke noget galt i.

Ikke desto mindre skal man passe på med at lade sig overvælde af forventningen om, at man skal have en perfekt forretningsidé, inden man kaster sig ud i iværksætteri. Det påpeger Nicki Friis, der underviser i iværksætteri, står bag en podcast om emnet, og som bl.a. er medstifter af virksomheden Patentrenewal.com, som håndterer virksomheders patentfornyelser.

Nicki Friis mener simpelthen, at iværksætterspirer fejlagtigt fokuserer for meget på at få den perfekte produktidé. Det mener han, holder folk fra at kaste sig ud i iværksætteriet.

»Det er en kæmpe misforståelse, hvis man tror, at de succesfulde iværksættere bare har fået en genial idé ud af det blå. Klart størstedelen af alle forretningsideer er halvgode, indtil man begynder at arbejde med dem. Så udvikler du løbende din idé til at være din perfekte idé,« siger han.

Specialviden er en fordel

Den 25-årige Nicki Friis er faktisk fortaler for, at man generelt slækker lidt på de krav, som mange forestiller sig, man pr. automatik kommer til at lægge ned over iværksættere. Det gælder bl.a. uddannelse, hvor han selv er et eksempel på en person, der er kommet langt kommercielt uden at følge en klassisk universitetsvej.

Når det er sagt, så understreger han samtidig, at er man i den heldige situation at have gennemført en uddannelse, så skal man tage den viden, man besidder, alvorligt.

»Man skal se ens uddannelse som en konkurrencefordel. Den har jo givet én specialviden, og ofte vil det være ganske få mennesker, der har præcis den samme viden, som du har. Den viden kan blive et fundament. Men det er ikke ensbetydende med, at man fra start skal have den endelige idé,« siger han.

Stejl indlæringskurve

Nicki Friis peger på, at det i sidste ende kan vise sig at være langt mere værdifuldt at være agil og forandringsparat – og samtidig være en del af et team med forskelligartede kompetencer, som er parat til at skifte spor, når man i processen bliver klogere og får indsigt i f.eks. det marked, man vil ind på.

Nicki Friis, iværksætter

»Masser af virksomheder bygger deres succes på noget andet end det, der var den oprindelige idé.«


Han fremhæver, at en af de kvaliteter, han sætter højest, er evnen til at blive ved med at lære nyt som iværksætter. Hvis man evner det, så har man i hans optik et solidt udgangspunkt for at vælge en karriere som iværksætter.

»Viden er vigtig, men det er processen også. Masser af virksomheder bygger deres succes på noget andet end det, der var den oprindelige idé. Det gælder alt fra Facebook til Twitter. At være iværksætter indebærer, at man går igennem en stejl indlæringskurve. Den nye viden skal man bruge aktivt. Det vil ofte resultere i, at man ender et helt andet sted, end man begyndte,« siger han.