Investoren bag Magasin-købet

Bejlerne til ejendommene i krakkede Landic har været farverige, internationale investorer. Mød manden, der løb med Magasin og Illum, Alshair Fiyaz.

pix-illum-kvadrat
Læs mere
Fold sammen
Meget har været sagt om de islandske playboy-investorer, der købte stort op i Danmark og siden krakkede, men man må give dem, at de finder værdige afløsere. Manden, der sammen med Straumur overtager ejendommene bag Magasin og Illum og vil udvikle de traditionstunge stormagasiner, hedder Alshair Fiyaz og er en integreret del af Europas jetset.

Han afløser den første bejler til Landics store ejendomsportefølje, investeringsselskabet Trackside Holding, med de kulørte israelske rigmænd Yakir Gabay og Teddy Sagi.

Fiyaz -familien er hovedrig, og formuen grundlagde faren med tøjfabrikker i Pakistan.

Allerede i 1960erne flyttede familien imidlertid til Belgien, og siden har Europa været base for de omfattende investeringsaktiviteter.

Alshair Fiyaz voksede op i familievirksomheden, hvor hans far oplærte ham i, hvad der gør en god forretningsmand. Selv om faren oprindeligt tjente pengene, er både Alshair og broren Javed succesfulde investorer på egen hånd.

»Alshair Fiyaz har tjent sine penge på handel, shipping og aktiehandel,« fortæller Vincent de Canniere, som er direktør i Fiyaz ' investeringsselskab, Solstice Investment Ltd., Private Equity.

Investerer for milliarderAlshair Fiyaz har hovedsageligt investeret i børsnoterede virksomheder og i shippingfirmaet Global Oceanic Carriers.

Han tjente en formue på investeringen, som han samtidig forlod i tide -kort før den store nedtur satte ind i det marked. I dag er han mest eksponeret mod retail-sektoren og har de seneste tre år investeret mere end fem mia. dollar, inklusiv investeringer i flere store detail-og distributionsvirksomheder i Europa, Storbritannien og USA.

Han har blandt andet haft større aktieposter i den hollandske detailhandelsgigant, Ahold, og det britiske modehus Burberry.

»Vi er altid på udkig efter forskellige former for private investeringsprojekter i Europa.

Vi har valgt at investere i Magasin og Illum på baggrund af den overbevisende investeringsmulighed ved at integrere detailhandelsaktiviteterne og ejendomsselskaberne,« siger Alshair Fiyaz .

Den nylige lækage af Kaupthings udlånsbog på webstedet Wikileaks. org afslører imidlertid, at Alshair Fiyaz også investerer i avancerede finansielle produkter via selskabet Kristen Management.

Ifølge et øjebliksbillede af udlånsbogen i september 2008 har Kaupthing i Luxemborg lånt Alshair Fiyaz 46 mio. euro til investering i bl. a. såkaldte CFDer ( spekulation i kursudsving, red.) med hovedfokus på aktier i stålsektoren.

Ud af Kaupthings låneramme på i alt 191,1 mio.euro til Alshair Fiyaz , er der også bevilget et lån på 20 mio. euro til et holdingselskab, der har til formål at eje en privat villa i Frankrig.

Kosmopolit i LondonAlshair Fiyaz , der er i midten af 30erne og ugift, lever som kosmopolit. Han har bopæl i London, men tilbringer også meget tid i Paris og sydfranske St. Tropez.

Direktøren i Fiyaz ' investeringsselskab, Vincent de Canniere, beskriver ham som »venlig, meget rolig og loyal«, men er ellers ikke meget for at karakterisere rigmanden med pakistanske rødder, der ikke ønsker for megen offentlighed om sin person.

I fritiden er Alshair Fiyaz en lidenskabelig polospiller og har sammen med broren har sit eget polohold, F Team Polo Club, som har hjemme i St. Tropez.

Begge brødre har også stiftet fonde til velgørenhed.

Alshair Fiyaz stiftede i 2006 Alfi Foundation, som har kontorer i London og Beirut i Libanon.

På Alfi Foundations hjemmeside beskrives Alshair Fiyaz som en ung, visionær og succesfuld forretningmand, der sammen med sin partner Jafar Raza, »observerede et behov for en hjælpende hånd til mindre heldige folk i sårbare samfund rundt om i verden«.