Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
gennemsigtighed – tænk blot på prissammenligninger. Således har nettet hjulpet med at rydde op i brancher, der tidligere regerede med
kartellignende tilstande, for eksempel musikindustrien.
Men det er ikke hele historien. Internettet har nemlig også skabt sine egne monopoler, som ofte har langt friere spil, end det har været tilfældet i den fysiske verden. Lad os tage et par eksempler.
Skabt af markedet: Først er der det naturlige monopol, som vi ser hos det sociale netværk Facebook og auktionssitet eBay.
Her giver det mening for brugerne at have mest muligt samlet ét sted, og derfor får vi naturlige monopoler skabt af markedet.
Sådanne monopoler findes også i den fysiske verden, men effekten bliver langt større i cyberspace, hvor markedet er globalt. Det er, derfor Facebook har over 500 millioner brugere og får et sekscifret antal nye hver dag. Facebook er blevet de facto-standarden inden for sociale netværk, og afstanden til konkurrenterne bliver stadigt større.
Stordriften: Så er der, hvad jeg vil kalde det aggressive monopol, som vi for eksempel ser hos Google. Det er ikke umiddelbart i brugernes interesse, at én udbyder sidder på flæsket, men alligevel dominerer Google totalt.
Det skyldes til dels stordriftsfordele, som er vitale i denne branche. For at kunne levere den rette kvalitet søgeresultater, kræver det en stor datamængde at arbejde med, tommelfingerreglen siger 25 procent af markedet.
Det er derfor svært for nye spillere at komme ind på markedet, det kræver i hvert fald mange ressourcer.
Det har Microsoft, som i årevis har prøvet at byde Google trods, men med ringe resultat. Trods massive investeringer i både teknologi og markedsføring har Microsofts søgemaskine Bing stadig kun en encifret markedsandel. Fordi Google aggressivt har holdt Bing nede og – ifølge Microsoft – ikke altid med fair midler.
Google bliver blandt andet beskyldt for at placere egne produkter øverst i søgeresultaterne.
Lille regulering: Det er imidlertid svært at vide, da der er meget lidt regulering på dette område. Derved er vi fremme ved det centrale spørgsmål: Skal vi bekymre os om cyber-monopolerne eller lade den frie konkurrence råde?
Problemet er blot, at der ikke altid er fri konkurrence, heller ikke i cyberspace. Internettet er ikke et saliggørende, nyt univers med grundlæggende, nye spilleregler. Det er blot en ny generation teknologi, som telefon og tv var det.
Derfor skal internettet reguleres som andre industrier for at netop at sikre fri konkurrence og forbrugerbeskyttelse.
Det betyder for eksempel, at Facebook skal stilles til ansvar for, hvordan man håndterer de enorme mængder personlige brugerdata; og det betyder, at Google skal kigges i kortene, når søgegiganten kvaser konkurrenterne.
Cyberspace eller ej, den frie konkurrence skal sikres.
Læs Berlingske Nyhedsmagasin 26. november.