International ledelse lige så vigtig som kvindekvoter

For at få mere diversitet ind i de store, danske virksomheder er der ikke kun behov for flere kvinder. Virksomhederne vil også have stor gavn af at hyre internationalt.

Foto: ALEXANDER KLEIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Legetøjet bliver lavet i Kina, jordbærrene plukket i Spanien, og tøjet syet i Vietnam. Men de store, danske virksomheder halter lidt efter på verdensplan, når det kommer til en ligeså stor internationalisering og diversitet i bestyrelserne og de øverste ledelseslag, som der er i forretningernes udvalg.

»Der er ingen tvivl om, at der er et stykke vej endnu for danske virksomheder. Der er ikke en høj grad af diversitet i danske bestyrelser, men der en forbedring, når man kigger på faglig og kulturel baggrund,« siger Niels Henriksen, rådgivningschef hos Lederne.

For der er ikke kun behov for en øget andel af kvinder i bestyrelserne. De virksomheder, hvis forretning ligger både nationalt og international, kunne have gavn af også at ansætte flere udlændinge til ledelsesposter.

»Snart halvdelen af Danmarks virksomheders arbejdspladser, og dermed medarbejdere, er i udlandet. Så det er klart, at man i ledelsen skal kunne agere i en mere international konkurrerende verden,« siger Niels Henriksen og tilføjer:

»Derfor er det vigtigt at forstå, hvordan man bygger virksomheder op i andre samfund og regioner af verden. Hvis man hele tiden omgiver sig med nogen, der ligner en selv, hvor henter man så viden og input om, hvordan det fungerer på andre markeder fra?«

Debatten om øget diversitet er derfor vigtig, men den har i for mange år været fokuseret på kønsdiversitet og ikke den brede mangfoldighed, mener også erhvervsjuridisk seniorkonsulent Henriette Kinnunen fra CEPOS.

»Det kan godt være en fordel at få nogle kvinder ind, men også udlændinge. Hvis virksomheden for eksempel opererer i Asien, giver det jo god mening, at man også leder efter kræfter derfra. Jo flere forskellige øjne der er, jo mere dynamik er der,« siger hun.

Men man skal passe på med ikke at generalisere. Et større fokus på diversitet kan være godt for den enkelte virksomhed, men for mindre, rent danske virksomheder, ville det ikke give mening at have en udenlandsk ledelse, siger Henriette Kinnunen.

»Virksomheder er forskellige, og derfor er deres behov i ledelsen og bestyrelsen forskellige,« siger hun.

En dansk virksomhed, som i høj grad har hyret internationalt, er servicevirksomheden ISS, hvis bestyrelse næsten udelukkende er udlændinge. Seks ud af syv bestyrelsesmedlemmer er født i udlandet, og kun bestyrelsesformanden, Ole Andersen, samt de tre medarbejdervalgte i bestyrelsen er danske.

»Det er naturligt for os, da vi er en meget international virksomhed. Det er vigtigt, når markedet bliver mere internationaliseret, at vi følger med og har de nødvendige kompetencer til at klare os på et globalt marked,« siger Ole Andersen og tilføjer:

»Jeg tror på mangfoldighed generelt, og det er også vigtigt at afspejle i virksomhederne. Både at have kvinder repræsenteret, men også at have internationale kompetencer.«