International ejer kan give nye muligheder

Et aspekt af globaliseringen er at tiltrække udenlandske ejere og dermed udnytte de chancer, det giver internationalt. F.eks. er Codan med til at forsikre 80 procent af verdens havvindmøller.

Kommunikationsdirektør i Codan, Jeanette Fangel Løgstrup. o Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere på året gennemførte DuPont sin overtagelse af Danisco, og senest var sammensmeltningen mellem G4S og ISS tæt på at blive en realitet. Disse begivenheder har affødt en vigtig debat om, hvilke konsekvenser udenlandske opkøb og internationalt ejerskab har for dansk erhvervsliv.

Virkeligheden er dog hverken sort eller hvid. Først og fremmest er det væsentligt at anerkende, at alle ejerformer byder på både muligheder og udfordringer. Det gælder også, når en dansk virksomhed indgår som en væsentlig hjørnesten i en international koncern. For eksempel bliver organisationen ofte mere kompleks at navigere i som følge af flere interessenter i ind- og udland, ligesom man naturligvis skal forholde sig til en anden ledelseskultur end den danske.

Nye forretningsmuligheder: Afhængig af den konkrete branche og virksomhed er der imidlertid også en række positive aspekter ved at være en del af en international koncern, som kan gavne både medarbejdere, kunder og det danske samfund. Som repræsentant for Codan, der i dag er ejet af det globale forsikringsselskab RSA, vil jeg gerne fremhæve nogle af disse aspekter.

  • Karriere- og udviklingsmulighederne for danske medarbejdere øges markant – for eksempel i form af internationale uddannelses- og lederprogrammer, internationale roller eller muligheder for udstationering. Det medfører en generel opkvalificering af kompetencer og tilfører dansk erhvervsliv vigtige internationale erfaringer.
  • Nye internationale forretningsmuligheder – eksempelvis er RSA-koncernens globale Centre of Excellence inden for forsikring af vindenergi placeret hos Codan, hvilket skyldes vores unikke ekspertise på området. Det betyder, at vi i dag er med til at forsikre 80 procent af verdens havvindmøller; en global markedsposition vi formentlig ikke ville have opnået som rent dansk baseret forsikringsselskab.
  • Adgang til best practices og læring fra hele verden. Det kan være en særlig ekspertise, indsigt i nye trends eller ideer fra mere modne markeder eller mulighederne for at implementere programmer og koncepter, der ville være for omfattende at udvikle lokalt. Det styrker virksomhedens udvikling og konkurrenceevne til gavn for medarbejdere og kunder lokalt.
  • Styrket diversitet blandt ledelse og medarbejdere, idet en international koncern har gode forudsætninger for at tiltrække toptalenter, særlige spidskompetencer eller den mest relevante erfaring både nationalt og internationalt. Samtidig vil organisationen få et større udsyn og inddrage flere perspektiver, når det er muligt at samle de mest kvalificerede teams på tværs af landegrænser.

Udenlandske investeringer: For nylig viste tal fra Nationalbanken, at udlandet har en meget beskeden interesse for at investere i Danmark. Det kan få konsekvenser for Danmarks vækst, udvikling og arbejdspladser. Derfor er det afgørende, at vi holder fokus på, hvordan dansk erhvervsliv bedst kan gribe globalise­ringens muligheder og tiltrække såvel udenlandske investeringer som international viden og arbejdskraft. Samtidig skal vi sørge for, at både samfund og virksomheder kan udnytte det potentiale, der opstår, når investeringerne gennem­føres.