»Inspiration udefra har skabt erhvervslivet«

Dansk erhvervsliv og den danske kapitalisme er skabt på baggrund af inspiration og nye ideer fra resten af verden, påpeger lektor Martin Jes Iversen fra CBS. Derfor er åbenhed over for fremmede helt essentiel, mener han.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Historien om dansk erhvervsliv og dets succeser er historien om store mænd, der drog ud i verden og kom tilbage med gode ideer. Tag bare HN Andersen (ØK), CF Tietgen (DFDS, Store Nord, B&W) Ditlev Lauritzen og AP Møller, siger hovedmanden bag den prestigefyldte Globe-uddannelse ved CBS, lektor Martin Jes Iversen.

Han pointerer, at netop åbenheden for det, »de andre kan«, er en hovedhjørnesten og hjerteblod i dansk erhvervsliv og sågar »den danske kapitalisme«.

»Derfor skal vi passe på, at vi ikke er ved at bygge en anden fortælling op om os selv som en tillukket og afvisende nation. Konkurrencen foregår mellem nationer, og et vigtigt parameter i den sammenhæng er naturligvis også, hvor mange restriktioner der er for at få adgang til at arbejde i et land,« siger Martin Jes Iversen.

Det seneste halve år har han taget sig af de i alt 45 studerende, der har haft base i København. I første halvår af 2011 bliver basen skiftet ud med Hong Kong, hvor de skal beskæftige sig med asiatiske forhold. Og efter sommerferien næste år går turen videre til North Carolina i USA.
Martin Jes Iversen mener, vi på mange måder befinder os i et paradoks.

Grænser inde og ude

På den ene side er der en offentlig debat herhjemme, der handler om at begrænse adgangen til Danmark. På den anden side har vi en generation af unge, som i den grad er globalt orienterede, motiverede, ambitiøse og sagtens kan matche unge fra andre dele af verden.
I tilfældet med Globe kan de 15 danske studerende sagtens klare sig over for f.eks. de 15 kinesiske medstuderede fra Hong Kong, som er udvalgt mellem ikke færre end 1.200 håbefulde ansøgere.

»Danmark har været og er stadig en lille nation, derfor er vi nu som dengang helt afhængige af at blive inspireret udefra. HR-afdelinger i de store virksomheder er optaget af global rekruttering.I den sammenhæng skal vi i Danmark passe på ikke at stå tilbage på perronen – ikke mindst fordi en stor del af det danske erhvervsliv består af mindre virksomheder, der kan have svært ved at håndtere rekrutteringen af medarbejdere fra udlandet,« siger Martin Jes Iversen.