Ingeniører kræver mere i løn på bekostning af lavtlønnede

Lønningerne til de offentlig ansatte ingeniører halter bagud i forhold til de private, lyder det fra Ingeniørforeningen, der i stedet for generelle lønstigninger til alle vil forhandle om pengene med de lokale chefer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forud for de offentlige overenskomstforhandlinger i stat og kommuner går én af de højest lønnede faggrupper til kamp for at få afsat en langt større del af de sparsomme lønkroner til lokale forhandlinger.

»Vi kan se, at langtfra alle kommunerne afholder lokale forhandlinger, som de ellers er forpligtede på. Derfor peger vi på, dels at kommunerne bliver bedre til at prioritere midlerne, dels at vi får afsat flere penge fra den samlede ramme til lokale forhandlinger,« siger Morten Thiessen, formand for arbejdsmarkedsudvalget i Ingeniørforeningen.

Når det hidtil går langsomt med at forhandle om lønkronerne ude på de enkelte arbejdspladser, skyldes det blandt andet interne uenigheder i fagbevægelsen. Så længe kommunerne har stramme budgetter, kræver det nemlig, at lønmodtagerne bliver enige om at afsætte en større del af den samlede lønramme til lokale forhandlinger. Det modsætter især FOA sig, fordi deres medlemmer typisk står svagere i en forhandlings-situation over for kommunernes chefer.

»Men vores opgave er ikke at sikre penge til alle andre offentligt ansatte. Den er at repræsentere vores medlemmer og sikre, at deres løn følger den markedsværdi, vi kan se de har på det private arbejdsmarked. Kommunerne og staten er jo dybt afhængige af ingeniører,« siger Morten Thiessen.

Han henviser til en ny rundspørge, som IDA har foretaget blandt 154 tillidsrepræsentanter. Selv om alle har ret til en lokal forhandling om yderligere lønstigninger ud over det, der aftales generelt blandt alle offentligt ansatte, så har mere end hver fjerde tillidsmand slet ikke haft muligheden.

De ingeniører, der har fået muligheden, fortæller samtidig, at der intet er at forhandle om.

»Der er så få midler, at ingen bekymrer sig om begrundelserne. Vi bliver bare enige om, hvem der skal have tillæg. Begrundelserne bliver tilføjet bagefter, fordi der jo skal stå noget! Og det bliver så noget med kvalitet, engagement, erfaring og hvad har vi,« skriver en anonym tillidsrepræsentant blandt andet i undersøgelsen.

Foreløbig er de offentligt ansatte i kommuner og regioner – som denne gang forhandler samlet over for KL – blevet enige om generelle lønstigninger, der sikrer reallønnen til alle. Men de er altså ikke blevet enige om at kræve mere til de lokale forhandlinger.