Ingeniører holder jobfest

De rådgivende ingeniører øgede salg og eksport i 2012 og beskæftiger i dag flere end før finanskrisen. Ny jobrekord er om hjørnet.

Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, har formået at øge antallet af job i branchen trods fem års finanskrise. Foto: Jan Jørgensen
Læs mere
Fold sammen

Mens beskæftigelsen i erhvervsgrene som byggeriet og industrien er styrtdykket efter finanskrisen, er det lykkedes for de rådgivende ingeniørhuse at fastholde beskæftigelsen gennem fem års krise.

Omkring årtusindskiftet var cirka 9.000 på lønningslisterne hos Rambøll, Cowi og kompagni, og det steg til cirka 12.000 på få år. Niveauet er stort set blevet fastholdt siden 2009 – endda med en lille stigning det seneste år.

»Vores virksomheder har øget den internationale tilstedeværelse, og det har gjort dem mere robuste. Samtidig har politikerne øget satsningen på infrastruktur siden 2008, så vores aktivitetsniveau er rykket op i en højere klasse,« siger Henrik Garver, administrerende direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI).

Ifølge en frisk medlemsundersøgelse hyrede ingeniørhusene knap 300 flere i løbet af 2012, og ved indgangen til 2013 var beskæftigelsen tæt på 12.000 kun overgået af 2010 og højdepunktet i 2009. Og rekorden på 12.089 kan stå for fald allerede i år.

»Min mavefornemmelse siger, at beskæftigelsen står til at stige en-to procent og dermed vil nå branchens højeste niveau til dato,« siger Henrik Garver.

Hans medlemmer henter op imod totredjedele af omsætningen fra bygge- og anlægsopgaver.

Det kniber med indtjeningen

Samlet endte 2012 med en omsætning på lige knap 20 milliarder kroner. Heraf udgjorde de hjemlige opgaver både til hjemmemarkedet og eksportopdrag løst herfra 11,6 milliarder kroner og voksede med 3,1 procent. Stort set som forudset i en brancheanalyse fra Berlingske Research i efteråret.

For 2013 spår FRI-medlemmerne yderligere fremgang i salget på cirka fem procent.

»Forventningen er, at der dels vil være en stigning i det private segment med mere gang i industriens investeringer, dels at der fortsat vil være et højt niveau for offentlige investeringer i blandt andet hospitaler og infrastruktur,« siger Henrik Garver.

Han forudser desuden fortsat mange projekter med at renovere almene boliger, og det giver også opgaver til lokale små og mellemstore ingeniører.

Omsætningen i de udenlandske datterselskaber voksede små syv procent til otte milliarder kroner, og danske rådgiverkoncerner har over 10.000 på lønningslisten i udlandet. Alene de to største, Rambøll og Cowi, har et par tusinde ansatte bare i Norge.

Malurten i branchens bæger er, at det kniber med indtjeningen. For branchen under ét er overskudsgraden, dvs. driftsoverskuddet i forhold til salget, for den hjemlige omsætning og eksporten herfra faldet til blot 1,1 procent i 2012 fra cirka fem procent de foregående år.

Tallene er præget af, at Cowi har nedskrevet stort på et projekt i Oman, men også tre andre i top fem tjente mindre på hver salgskrone i 2012.

Hos de største blev indtjeningen kun øget hos NNE Pharmaplan, som er Novo Nordisks ingeniørfirma med speciale i at opbygge medicinalfabrikker.

Ifølge Henrik Garver og FRI skyldes den lavere indtjening hård kamp om opgaverne. Branchedirektøren påpeger dog samtidig, at flere af de mellemstore rådgivere blev bedre til at tjene penge i 2012.