Ingen vej uden om MBA

Tag en MBA eller glem alt om et chefjob. Men det behøver ikke være to års slid. Du kan tage den i småbidder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med virksomhedernes voksende fokus på MBA er udfordringen at finde det MBA-tilbud, der matcher ens livssituation bedst. Tiden er nemlig et problem for mange, viser en undersøgelse foretaget af Berlingske Nyhedsmagasin sammen med DJØF og Ingeniørforeningen IDA. En tredjedel af de adspurgte yngre ledere i danske virksomheder siger, at manglende tid er en stopklods for mere efteruddannelse.

MBA-uddannelserne anerkender tidspuklen, og nogle har løsninger. Flere MBA-skoler end tidligere udbyder nemlig nye fleksible MBA-linjer, mens andre i forvejen har haft modulopbyggede forløb. CBS, Henley Business School og DTU tilbyder allerede muligheden for, at de studerende kan trykke på pause undervejs. Og på Aalborg Universitet er en modulopbygget fleksibel uddannelse på vej.

Se også billedserie: Den fleksible MBA

De fleksible alternativer kan – ud over at lette presset på privatlivskontoen – give en større effekt i læringen, fordi det er muligt at knytte forløbene bedre til hverdagen, vurderer Mette Vestergaard, adm. direktør hos Mannaz.

"Jeg tror meget på den fleksible model. Ved at sprede den over længere tid, kan du lettere få uddannelsen gjort relevant for dagligdagen, og det gør det lettere at forankre læringen," siger hun.

Kontinuiteten

Alligevel kvier flere af MBA-skolerne sig ved at øge fleksibiliteten. En rundspørge foretaget af Berlingske Nyhedsmagasin viser, at flere af skolerne lægger så meget vægt på kontinuiteten i uddannelsesforløbet, at afbrydelser undervejs forstyrrer læringen. Det gælder blandt andet på Executive MBA-uddannelsen på Handelshøjskolen i Århus:

"Vi fastholder et samlet forløb med fuldt overlæg. For det første fordi et samlet to-årigt forløb betyder, at alle får den samme faglige progression, og for det andet på grund af etableringen af et stærkt netværk," siger Birgitte Højland, der er programchef for EMBA-uddannelsen på Handelshøjskolen i Århus. Hun tilføjer, at fleksibiliteten er indbygget i Handelshøjskolens andre forløb.

SIMI, der i øjeblikket er ved at fusionere sine uddannelser med udvalgte programmer fra CBS, tilbyder heller ikke fleksible alternativer: "Alle MBA programmer er ikke lige velegnede til alle typer deltagere. Vores er et leadership-acceleration program, hvor man i modul 1 lægger et fundament, i modul 2 bruger værktøjerne i et eksternt klientprojekt og så i modul 3 benytter læringen i egen virksomhed. En tretrins raket. De tre moduler er så tæt forbundne, at det ville være voldsomt forstyrrende, hvis folk ’flekser’ ud og ind," siger program director Jesper Christiansen.

Fleksibiliteten

AVT Business School byder også på fleksibilitet – men den er bevidst begrænset. Faktisk er AVT gået fra en tre-deling til en to-deling. Per Junker Thiesgaard, Managing Director:

"Det er en balancegang mellem at kunne tilbyde fleksibilitet og samtidig sikre, at en cohort (et MBA-hold, red.) lærer hinanden at kende og bliver fortrolige, så der effektivt og åbent deles erfaring – og selvfølgelig også bygges et netværk for livet, som er en anden af MBA’ens store fordele."

Set i lyset af det erkendte behov for fleksibiliet før studiestart udnytter de færreste faktisk muligheden for pause i studierne. På CBS vælger 7 ud af 10 af deltagerne på den fleksible linje at gennemføre kurset i en omgang.

Læs hele specialrapporten om MBA