Ingen over eller ved siden af Mærsk

Magtanalysen 2010: A.P. Møller - Mærsk er urørlig i toppen, når erhvervslivets magtbalance vurderes.

Mærsk Mc-Kinney Møller Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den mest indflydelsesrige person uden for regeringskredsen er nationalbankdirektør Nils Bernstein, viser Berlingske Nyhedsmagasins Magtanalyse. Først derefter kommer erhvervsmagten repræsenteret af dansk erhvervslivs ikon Mærsk Mc-Kinney Møller. Det uagtet at han efterhånden har rundet de 96 år.

Læs også: Her er de ti mest magtfulde danskere

Symbolmagt, kalder RUC-professor Bent Greve det med tilføjelsen: "Magt er også en position, og man tillægger ham stadig evnen til at trække i trådene og få andre til at gøre noget for sig. Der er en særlig aura omkring Mærsk Mc-Kinney Møller."

Erhvervsledernes magt er stort set uændret fra sidste år. I hovedpunkter ser den sådan ud:

29 erhvervsledere er placeret blandt de 100 personer på magtlisten.Og de 21 erhvervsledere er placeret over midten af´listen, heriblandt Legos Jørgen Vig Knudstorp og Novozymes’ Steen Riisgaard.

Læs også: De mest magtfulde erhvervsfolk

Men når alt kommer til alt, er det håbløst at dyste om magt og indflydelse i dansk erhvervsliv, hvis man ikke er en del af APM-sfæren. Der er ingen over eller ved siden af Danmarks største virksomhed A.P. Møller - Mærsk, der også har ejerandele i landets toneangivende bank, Danske Bank.

Det magtfulde selskab består af: Mærsk Mc-Kinney Møller selv, formanden Michael Pram Rasmussen, Mærsks yngste datter, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla og selskabets topchef, skibsreder Nils Smedegaard Andersen. Med i Mærsk-sfæren er desuden ordførende direktør for Danske Bank Peter Straarup samt bankens formand, Alf Duch-Pedersen.

Se alle 29 erhvervsledere i Magtanalysen 2010 i Berlingske Nyhedsmagasin 18. juni.