»Ingen i Novo Nordisk forventer, at det bliver et område, hvor vi får hurtig succes«

Novo Nordisks bestyrelsesformand Göran Ando er villig til at kaste massive investeringer i udvikling af nyt fedmemiddel, selv om succesen kan ligge langt ude i fremtiden. Mød den muntre svensker med det overordnede ansvar for, at Novo Nordisk har den rigtige strategiske retning.

Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Hvidøre Slot tager sig ud fra sin bedste side i forårssolen. Det lille hvide slot, der ligger på en bakke lidt tilbagetrukket fra Standvejen i Klampenborg med udsigt over vandet til Sverige, tjener i dag som Novo Nordisks interne kursusejendom, men har i sin fortid både huset en landflygtig kejserinde og fungeret som diabetessanatorium.

Hvidøre er et af de få steder i Novo Nordisk regi, hvor man får en fornemmelse af, at man har med én af Danmarks rigeste og bedst indtjenende virksomheder at gøre. Her er det tilladt at nyde lidt luksus uden at skamme sig, mens man mærker historiens vingesus og giver sig selv lov til at lade tankerne flyve på interne workshops og seminarer, som regel for ansatte på managementniveau.

»Hvidvinen. Skal den være italiensk,« spørger én af de servicemindede ansatte på Hvidøre Slot.

»Nej, nej. Jeg tror, vi vil være tilfredse med lidt let, vi kan drikke, mens vi taler sammen,« lyder en mandsstemme bag døren ind til konferencerummet nogle få skridt ned ad en trappe lige ved siden af receptionen.

Klokken er 13, det er onsdag, dagen før Novo Nordisks holder sin årlige generalforsamling, og hen mod konferencerummet går en lind strøm af kendte Novo Nordisk-topfolk, mætte og tilfredse tilbage fra en frokost i spisestuen med udsigt over Øresund, hvor forårssolen glimter i bølgerne.

Novo Nordisks øverste forskningschef Mads Krogsgaard Thomsen bestiller en kop kaffe hos værtinden i forbifarten, mens direktør for Novo A/S og bestyrelsesmedlem i Novo Nordisk Eivind Kolding retter på sit mørkeblå jakkesæt, inden han går ned ad trappen.

Portræt af Göran Ando, bestyrelsesformand for Novo Nordisk. Fotograferet hos Novo på Hvidøre Slot i Klampenborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper.

Novo Nordisks topledelse og bestyrelse har valgt at benytte lejligheden til at holde et fælles seminar, som handler om forskning og udvikling.

Mens der hersker en lidt hektisk stemning omkring receptionen, breder roen sig, når man går op ad den indvendige trappe til selve slottet. Hvide paneler med guldkanter, blankpolerede kobbergelændere, store vaser med tulipaner i lyse forårsfarver skaber en næsten royal stemning.

I et mødelokale på 1. sal tager Göran Ando, Novo Nordisks bestyrelsesformand imod. Han har ladet seminar og lette drikke bag sig for i stedet at tale med journalister forud for generalforsamlingen.

Göran Ando er en munter vært. Latterudbruddene sidder løst, og selvironien kører i højt gear. Men der er alvor bag.

Som bestyrelsesformand i landets rigeste og mest værdifulde selskab anno 2015 sidder han sammen med resten af den ni personer store bestyrelse og de seks mand i topledelsen med ansvaret for at styre medicinalvirksomheden i den rigtige retning midt i den brydningstid, selskabet befinder sig i.

Diabetesmarkedet er under forandring, samtidig med at Novo Nordisk står med flere bud på nye, banebrydende behandlinger af livsstilssygdommene diabetes og fedme.

Men det er også en brydningstid i top-ledelsen af Novo Nordisk. For om mindre end fire år, i 2019, udløber topchef Lars Rebien Sørensens kontrakt, og en afløser skal findes inden. Intet er afgjort, og så længe Göran Ando sidder i spidsen for bestyrelsen, er det ultimativt hans ansvar at vurdere, hvornår og hvem, der skal bære staffetten i Novo Nordisk videre ind i det næste årti.

Göran Ando har et udtalt ønske om at bevare den Novo Nordisk-ånd, som man i glimt fornemmer i stuerne på Hvidøre. Ønsket er så stort, at en ekstern topchefkandidat næppe kommer på tale. Konkurrencen står mellem medlemmerne af den nuværende topledelse.

At den glade svensker skulle komme til at sidde i luksuriøse omgivelser på den anden side af Øresund med udsigt over bølgen blå til sit fædreland, stod ikke skrevet nogen steder.

Egentlig ville han være dyrlæge, den gang han gik i gymnasiet. Men kort før studentereksamen skiftede han kurs og valgte i stedet medicinstudiet.

»Jeg elsker dyr i alle afskygninger med få undtagelser – som et par edderkopper jeg ikke føler mig helt sikker på. Men sent i gymnasiet besluttede jeg mig i stedet for at læse medicin, og var meget fokuseret på det og på at komme ud og behandle patienter resten af mit liv,« siger Göran Ando.

Efter endt medicinstudie bragte karrieren ham til Visby Hospital.

»Visby er en vidunderlig by og livskvaliteten er meget høj, men så blev jeg involveret i at lave kliniske forsøg som forsøgsansvarlig. Det var spændende. Jeg var især interesseret i den intellektuelle udfordring, og da jeg fik et tilbud om at skifte til medicinalindustrien, sagde jeg ja med den bagtanke, at jeg altid kunne skifte tilbage,« siger Göran Ando.

Portræt af Göran Ando, bestyrelsesformand for Novo Nordisk. Fotograferet hos Novo på Hvidøre Slot i Klampenborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper.

Men Göran Ando blev hængende i medicinalindustrien i en periode, hvor videnskabelige fremskridt kombineret med fusioner og opkøb gjorde livet spændende. Han har gennem årene oplevet op- og nedturene i skandinavisk medicinalindustri på nærmeste hold og taget erfaringerne med sig.

Den største nedtur var, da det svensk-amerikanske farmaselskab Pharmacia blev solgt til Pfizer i 2003 og i bogstaveligste forstand forsvandt efter at være blevet skåret op i småbidder. Det huede ikke Göran Ando, der var øverste forskningschef i virksomheden og også havde ansvar for produktionen.

»Vi havde gennem en årrække opbygget selskabet gennem et par fusioner, havde fået nye produkter på markedet, havde en god pipeline og var begyndt at vokse flot. Men så blev tæppet trukket væk under os. Det var virkelig frustrerende at skulle stoppe der,« siger Göran Ando.

For svensk medicinalindustri havde Pfizers overtagelse af Pharmacia alvorlige konsekvenser. 3.-4.000 job forsvandt fra Sverige.

»Men det var ikke noget, vi kunne gøre noget ved. Et børsnoteret selskab uden en hovedejer er altid til salg, det er kun et spørgsmål om pris. Men det var frustrerende. Når du leder en forsknings- og udviklings- afdeling, vil du per definition ikke sælge selskabet. Du er stolt af, hvad du har,« siger Göran Ando, der dog ikke havde mistet modet, når det gjaldt topjob i børsnoterede selskaber.

I 2003 blev han topchef i det britiske børsnoterede biotekselskab CellTech, der blandt andre havde danske Ingelise Saunders i topledelsen og, som Göran Ando lunt bemærker det, »oven i købet var noget så mærkeligt som et biotekselskab, der gav overskud«.

»Desværre havde selskabet en meget succesfuld pipeline af nye lægemidler, som tiltrak sig opmærksomhed fra belgiske UCB, der overtog selskabet i 2004. Men her er jeg lidt mere glad, for når jeg besøger CellTechs gamle site uden for London, er der i dag flere ansatte end i min tid,« siger Göran Ando.

Samme år, som Göran Ando forlod CellTech blev han valgt ind i Novo Nordisks bestyrelse.

»Jeg konstaterede, at de selskaber, jeg havde under mig, altid endte med at blive solgt ... at jeg tænkte, hvad sker der, jeg må hellere …«, begynder Göran Ando med stenansigt og flækker så i et stort grin.

»Nej, på det tidspunkt syntes jeg, at jeg havde arbejdet i operationelle job i meget lang tid, havde lange arbejdsdage og rejste meget. Det havde jeg ikke lyst til at fortsætte med. Så blev jeg kontaktet af Mads Øvlisen (afgående bestyrelsesformand, red.) og Sten Scheibye (kommende bestyrelsesformand, red.), og jeg sagde gladeligt ja. Jeg trådte ind bestyrelsen og har ikke set mig tilbage siden.«

Én ting, Göran Ando sætter pris på i Novo Nordisks bestyrelse, og som har fået ham til at hænge så længe ved, er fondsejerskabet og den lange tidshorisont, det bringer med sig.

»Det er et konkurrenceparameter for Danmark. Du behøver ikke bekymre dig om, om der er aktive aktionærer, der ønsker at splitte selskabet ad og sælge det i stumper og stykker for at tjene hurtige penge. I stedet kan vi langtidsplanlægge. Vi planlægger for ti år ad gangen. Det har jeg ikke set i andre farmaselskaber, men det er rart, for det, der sker i forskningsafdelingen i et farmaselskab nu, kommer måske først på markedet om ti år,« siger Göran Ando.

På langt sigt handler det om at fastholde Novo Nordisks vækst og bringe de rigtige produkter frem til markedet.

På kort sigt står Novo Nordisk ifølge Göran Ando over for en række strategiske udfordringer, som han som bestyrelsesformand tydeligvis er dybt engageret i.

Den første udfordring på listen er, at sikre at Novo Nordisk kan fortsætte sin nuværende succes i USA fremover. Det handler ikke kun om at få selskabets nye insulin, Tresiba, på det amerikanske marked. Insulinen, der for længst er lanceret uden for USA, kan ikke komme på markedet i USA, før Novo Nordisk leverer tilfredsstillende bevis for, at insulinen ikke giver hjerteproblemer. En afklaring ventes meget snart. Men Göran Andos bekymring går på mere end det.

»Vi har i dag 50 pct. af vores samlede forretning i USA. Vi er vokset meget stærkt derovre. Da jeg kom med i bestyrelsen i 2005 var Europa meget større end USA. Nu er det en faktor to til én i USAs favør, så der er tale om en gennemgribende forandring i Novo Nordisk,« siger Göran Ando.

Samtidig ændrer det amerikanske marked sig med sundhedsreform, konsolidering blandt indkøberne og en fusionsbølge i hospitalssektoren, hvor hospitalsgrupper køber hospitaler og lægeklinikker op.

»Jeg har endnu ikke mødt nogen, der ved, hvordan det vil ende. Men det betyder, at vi i bestyrelsen er nødt til at være meget tæt på og forstå, hvad der sker, så vi kan støtte ledelsen,« siger Göran Ando med henvisning til Sylvie Grégoire og Mary Szela, som netop er blevet valgt ind i Novo Nordisks bestyrelse.

Begge har omfattende erfaring med det amerikanske medicinalmarked fra hver sin vinkel.

Portræt af Göran Ando, bestyrelsesformand for Novo Nordisk. Fotograferet hos Novo på Hvidøre Slot i Klampenborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper.

Ud over USA er der især to ting, der optager Göran Ando og resten af den nye bestyrelses tid i øjeblikket.

Den ene udfordring er lanceringen af fedmemidlet Saxenda.

»Ingen i Novo Nordisk forventer, at det bliver et område, hvor vi får hurtig succes. Udfordringerne er at opbygge markedet og være sikker på, at alle har de rigtige forventninger til, hvad denne medicin kan gøre i forhold til andre behandlinger. Men i bestyrelsen er vi villige til at investere i det, fordi vi har virkelig gode resultater. Vi har videnskaben bag os,« siger Göran Ando.

Det anden udfordring er den appelsin, der for nylig faldt ned i Novo Nordisks turban. Nemlig overraskende gode resultater fra fase 2-forsøg med en tabletudgave af det stof, som danner grundlag for diabetesmidlet Victoza og fedmemidlet Saxenda.

Det, som mange ville have forsvoret for blot fire-fem år siden, er blevet en realitet. Novo Nordisk har vist sig i stand til at udvikle en effektiv tabletudgave af et proteinbaseret lægemiddel, i dette tilfælde en såkaldt GLP1-analog, som hidtil har skullet injiceres under huden. Lykkes det Novo Nordisk at gentage succesen i de store afsluttende fase 3-forsøg, kan det åbne hidtil usete muligheder.

»Det kan blive en fantastisk behandling. Men om det lykkes afhænger i høj grad af de strategiske valg, som bliver truffet nu. Vi skal lægge strategien for tabletten nu og gennemtænke, hvordan det passer sammen med vores andre lægemidler og konkurrerende produkter på markedet. Det har krævet en hel del mere kløen i nakken end ventet. Men det er et dejligt problem at trækkes med,« siger Göran Ando.

Hvor længe Göran Ando kommer til at følge Novo Nordisks rejse i USA, lanceringen af Saxenda og udviklingen af den banebrydende tabletbehandling står hen i det uvisse. Hvorvidt det bliver ham eller Lars Rebien Sørensen, der først forlader selskabet, tør han heller ikke spå om.

Det er op til aktionærerne og først og fremmest hovedaktionæren, Novo Nordisk Fonden, at afgøre, hvornår hans tid er omme i Novo Nordisk.

»Når det kommer, har jeg haft en fantastisk runde hos Novo Nordisk,« tilføjer Göran Ando, som kun kan komme på én ting, han savner efter en lang og spændende karriere, og det er at have tæt føling med patienternes ve og vel som læge.

»Jeg savner sommetider at have kontakten til patienterne. Det gav mig noget, den gang i Visby, som jeg altid har båret med mig. Nogle gange, når du kaster dig ind i videnskaben, tænker du, at det virkeligt vigtige er, hvordan det her molekyle virker. Men patienterne er lige glade. De vil vide, om medicinen hjælper dem. Kun hvis medicinen gør en forskel for patienten, har vi en grund til at eksistere. Patienterne er de ultimative kunder,« siger Göran Ando, inden han pakker sin iPad og sine papirer ned i sin trolley og bærer den ned ad trappen for at slutte sig til resten af Novo Nordisks top-ledelse.