Influenza forværres af finanskrisen

Selv om de burde blive hjemme for at få has på influenzaen, tager syge ansatte på arbejde for at hjælpe pressede kolleger eller undgå fyring. Dermed risikerer de at sprede smitten.

Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Termometeret viser stadig et par streger over normaltemperaturen, og hovedet er endnu lidt ørt. Masser af danskere springer for tidligt op fra influenza-sygelejet for at gå på arbejde, fordi krisen presser dem til det. Men det betyder bare, at endnu flere risikerer at blive ramt af virussen. Det skriver Avisen.dk.

Syv ud af ti danskere går mindst en gang årligt på arbejde, selv om de er ramt er sygdom. Det viser en undersøgelse, som professor i arbejdsmedicin Johan Hviid Andersen lavede sidste år. Årsagen er, at de er bange for at miste løn, blive fyret og for at svigte kolleger, kunder og klienter.

- Vi har set, at sygefraværet voksede, da konjunkturerne blev bedre, og det er derfor muligt, at vi vil se sygefraværet falde igen nu, hvor konjunkturerne er blevet dårligere. En sådan udvikling kan både tænkes at hænge sammen med, at det gennemgående er medarbejdere med et højt fravær, som bliver afskediget, og at medarbejderne rykker deres grænse for, hvornår de er for syge til at gå på arbejde, siger seniorforsker Jan Høgelund fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI til Avisen.dk. Læs også: Jeg kommer ikke i dag, chef

Rådet fra Dansk Erhverv og Sundhedsstyrelsen til cheferne lyder, at de klart og tydeligt skal melde ud til de ansatte, at de hellere skal holde sengen, end møde for tidligt ind på arbejdspladsen. Ellers risikerer virksomheden at blive lagt ned.

- ulha