Indvandrere får mindre i løn end danskere med samme uddannelse

Indvandrere tjener langt mindre i løn end danskere med en sammenlignelig uddannelse - især hvis de har uddannelsen med fra deres oprindelige land.

Ny undersøgelse viser, at indvandrere får lavere løn end danskere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager

Det viser ny forskning på baggrund af en stor dataindsamling om indvandreres uddannelse og beskæftigelse, som Rockwool Fonden har foretaget i samarbejde med Danmarks Statistik.

Analysen viser også, at den hurtigste vej til job for en flygtning eller indvandrer i Danmark går gennem en dansk erhvervsuddannelse. Der er nemlig ikke nogen mærkbar beskæftigelsesgevinst ved at tage en videregående uddannelse frem for en erhvervsuddannelse, skriver Ugebrevet A4 onsdag.

»Vi er overraskede over, at man ikke får mere ud af den medbragte uddannelse i Danmark. Både i forhold til hvor mange der er i beskæftigelse, men også når man kigger på lønnen til dem, der er i beskæftigelse. Man skal op på en mellemlang videregående uddannelse for at tjene det samme som en ufaglært dansker, hvis man kommer fra et ikke-vestligt land,« siger forskningschef fra Rockwool Fonden, Jan Rose Skaksen til Ugebrevet A4.

Rockwool Fonden giver i rapporten ikke noget svar på, om lønforskellene kun skyldes, at indvandrere med en medbragt uddannelse er ansat i ufaglærte job eller i job, der typisk varetages af personer med et lavere uddannelsesniveau, eller om lønnen for sammenlignelige job også er lavere for indvandrere.

Den lave løn til ikke-vestlige indvandrere tænder en advarselslampe hos LO, hvor næstformand Ejner K. Holst advarer stærkt mod et arbejdsmarked med indslusningsløn til udenlandske medarbejdere.

»Selvfølgelig er det et område, vi har fokus på. Der er jo i det danske overenskomstsystem plads til et lønspænd, men jeg er bekymret for, om det er sådan, at man automatisk starter på et lavere lønniveau, fordi man er flygtning eller fra et andet land. Hvis der er en systematik, så går det jo ikke,« siger han til Ugebrevet A4.

» Det kan sagtens være ingeniøren, der kører taxa, eller andre ting, der spiller ind. Det ved vi ikke nok om. Men vi er meget på tæerne, for vi ved godt, at der fra nogens side er sådan en pervers drøm om at lave en indslusningsløn. Og det vil i den grad være gift for det danske arbejdsmarked,« understreger Ejner Holst.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening afviser Pernille Knudsen dog, at lønforskellen giver anledning til at tro, at danske arbejdsgivere generelt aflønner indvandrere dårligere end danskere for det samme arbejde.

»Det er jo diskriminationskortet det der, og det mener jeg overhovedet ikke, at man kan udlede på baggrund af rapporten. Man må ind og kigge på de nærmere omstændigheder. Måske har de lavere niveau, færre forudsætninger, kortere anciennitet. Der kan være mange årsager. Men det er klart, at det skal være sagligt begrundet,« siger Pernille Knudsen til Ugebrevet A4.